Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μηδενικός φόρος για τους υποαπασχολούμενους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικός φόρος για τους υποαπασχολούμενους

Απομακρύνεται ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τέτοιοι είναι άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές ή συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας Έτσι για τους πολίτες που απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού […]

Απομακρύνεται ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τέτοιοι είναι άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές ή συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας

Έτσι για τους πολίτες που απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ ισχύουν τα εξής: Θα φορολογηθούν -τόσο για το πραγματικό τους εισόδημα όσο και για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων- με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σε αυτή ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ. Έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Δείτε.

α) Όταν: i) το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. ii) το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. iii) δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών. iv) εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου. Tότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων. Σε αυτή ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εισόδημα από ακίνητα – Πώς θα το δηλώσετε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις