Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Με τους “βασιλιάδες” χτύπησε τη Συρία ο Τραμπ (vid)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τους “βασιλιάδες” χτύπησε τη Συρία ο Τραμπ (vid)

Με τους «βασιλιάδες των επιθέσεων», τους  πυραύλους Τόμαχοκ, χτύπησε τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη γλώσσα των Ινδιάνων, tomahawk είναι το τσεκούρι του πολέμου. Όμως ο πύραυλος εμφανίστηκε σε δράση το 1983, ως απάντηση των Αμερικανών στον τεράστιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τους Σοβιετικούς. Πρόκειται για έναν μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο που μπορεί να εκτοξευθεί τόσο […]

Με τους «βασιλιάδες των επιθέσεων», τους  πυραύλους Τόμαχοκ, χτύπησε τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη γλώσσα των Ινδιάνων, tomahawk είναι το τσεκούρι του πολέμου.

Όμως ο πύραυλος εμφανίστηκε σε δράση το 1983, ως απάντηση των Αμερικανών στον τεράστιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τους Σοβιετικούς.

Πρόκειται για έναν μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο που μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από πλοία επιφανείας, όσο και από υποβρύχια και αεροπλάνα.

Ο Τόμαχοκ είναι ένας υποηχητικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος χαμηλού υψόμετρου που μπορεί να πλήξει τον στόχο του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια.

Επί μία ώρα «σφυροκοπούσαν» τη Συρία – «Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ»

Το μεγάλο προσόν του Τomahwak είναι ο τρόπος που πετάει μέχρι να πλήξει τον στόχο του.

Το υπερσύγχρονο σύστημα GPS που διαθέτει και το κομπιούτερ του, που διαβάζει την επιφάνεια του εδάφους, αυξομειώνουν το ύψος του πάνω από βουνά και πεδιάδες και το κρατάνε πάντα χαμηλά από την επιφάνεια.

Αυτό τον καθιστά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ και την εχθρική αεράμυνα. Ουσιαστικά λένε πως «όταν τον δεις είσαι ήδη νεκρός».

Οι ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιο τους περισσότερους από 8.000 τέτοιους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν και γόμωση με πυρηνικά.

Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 εκτοξεύθηκαν 288 Tomahawk, στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999 εκτοξεύθηκαν 218, στον δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο εκτοξεύθηκαν 725, ενώ στη Λιβύη τουλάχιστον 200 Tomahawk, είχαν πλήξει στόχους του Καντάφι.

Οι Τόμαχοκ έχουν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια με CEP που φτάνουν τα λίγα μέτρα. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σταθερούς και ιδιαίτερα θωρακισμένους στόχους.

Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, εγκαταστάσεις Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών.

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις