Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έρχονται τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έρχονται τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να καταρρεύσουν οι εισπράξεις. Οι συστάσεις προς τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Τα νέα ειδοποιητήρια για του ΕΦΚΑ, στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018, έρχονται. […]

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να καταρρεύσουν οι εισπράξεις.

Οι συστάσεις προς τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Τα νέα ειδοποιητήρια για του ΕΦΚΑ, στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018, έρχονται.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, τα νέα ειδοποιητήρια για τους περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς δεν θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των συμψηφισμών των εισφορών του 2017.

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν από τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον εισφορές.

«Βόμβα» από το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου και τον ΕΦΚΑ

Και συγκεκριμένα, την 1η από τις συνολικά 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017.

Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Ο φόβος που κυριαρχεί είναι μήπως υπό το βάρος των πληροφοριών που θέλουν το ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματική την διάταξη για τις εισφορές των μη μισθωτών, οι ασφαλισμένοι κηρύξουν στον ΕΦΚΑ μια άτυπη στάση πληρωμών.

«Πυρά» Πολάκη για τα τελευταία δημοσιεύματα

Μετά την ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους ασφαλισμένους – μέλη της να συνεχίσουν τις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφού επεσήμανε ότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμη επίσημα διατυπώσει την απόφασή του, άνοιξε εκ νέου το παράθυρο για διορθωτικές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από το 2019.

Εφόσον τα οικονομικά του ΕΦΚΑ συνεχίσουν την θετική τους πορεία και τα πλεονάσματα σταθεροποιηθούν, θα μπορέσει το υπουργείο να επανεξετάσει τα ποσά των επιβαρύνσεων, σε εισοδήματα μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στόχος είναι να υπάρχουν μειώσεις, κυρίως στις εισοδηματικές εκείνες περιοχές όπου οι θεσμοθετημένες επιβαρύνσεις περιορίζουν την οικονομική ελευθερία με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

«Θρίλερ» με τις εκκρεμείς συντάξεις

Ζητούν αλλαγές

Υπέρ μιας άμεσης, ρεαλιστικής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για το ασφαλιστικό, τάχθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.

Αφού επισημαίνει πως οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο για την αδικία της κατάργησης του βιώσιμου ασφαλιστικού ταμείου τους όσο και για το παράλογο ύψος των εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος προτείνει μια νέα λύση, που θα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα.

Το σύνολο των φόρων και εισφορών που θα καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, περίπου 50%, το οποίο θα διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του ασφαλισμένου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις