Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης

Του Πέτρου Καρσιώτη H ΔΙ.ΑΣ και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας  φεύγουν  από τη φύλαξη κτηρίων, ιδρύεται Υπηρεσία Περιπολιών στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, ρίχνονται στην εμφανή αστυνόμευση 700 αστυνομικοί που ως τώρα υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Επισήμων κι άλλοι εκατό από τα γραφεία όπου ασχολούνται με γραφειοκρατικές εργασίες. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από υπουργείο και ηγεσία της […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

H ΔΙ.ΑΣ και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας  φεύγουν  από τη φύλαξη κτηρίων, ιδρύεται Υπηρεσία Περιπολιών στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, ρίχνονται στην εμφανή αστυνόμευση 700 αστυνομικοί που ως τώρα υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Επισήμων κι άλλοι εκατό από τα γραφεία όπου ασχολούνται με γραφειοκρατικές εργασίες.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από υπουργείο και ηγεσία της ΕΛΑΣ

Αυτοί είναι οι κύριοι άξονες του φιλόδοξου νέου σχεδίου αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης της Αττικής,  που ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το οποίο όπως ειπώθηκε θα υλοποιηθεί υπό την κατεύθυνση του Υπουργείου και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί από ασφάλεια προσώπων και χώρων

Χωρίς ακόμη να είναι απόλυτα σαφή τα χρονοδιαγράμματα- ίσως να είναι και θέμα δέκα ημερών- ο νέος επιτελικός σχεδιασμός προβλέπει, λέει το Υπουργείο,  στην τρέχουσα φάση, την αποδέσμευση 700 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και 100 επιπλέον από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου

Το πρόγραμμα, που έχει στόχο την ενίσχυση των υπαρχουσών αστυνομικών μονάδων του δρόμου,  περιλαμβάνει τα εξής βασικά μέτρα:

– σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού του αστυνομικού προσωπικού που διατίθεται για την προστασία φυσικών προσώπων και σταθερών στόχων (κτιρίων και εγκαταστάσεων).

Το απαραίτητο προσωπικό για τις διοικητικές ανάγκες

– μείωση του προσωπικού των Επιτελείων των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Γ.Α.Δ.Α. στον απολύτως απαραίτητο για την κάλυψη των διοικητικών τους αναγκών αριθμό,

– λήξη αποσπάσεων προσωπικού της Γ.Α.Δ.Α. το οποίο έχει αποσπαστεί σε εκτός της Αττικής αστυνομικές Υπηρεσίες, εξαιρουμένων των αποσπασθέντων για την κάλυψη ιδιαίτερων ή επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών όπως η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και η αστυνόμευση τουριστικών περιοχών.

Μειώνεται το προσωπικό γενικών καθηκόντων

– μείωση του προσωπικού γενικών καθηκόντων Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας,

– εξορθολογισμό-περιορισμό του αριθμού του χαμηλόβαθμου, ιδίως, προσωπικού (Αστυφύλακες-Υπαρχιφύλακες) των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Α. και ιδίως των Αστυνομικών Τμημάτων το οποίο διατίθεται καθημερινά σε γραμματειακά-διοικητικά καθήκοντα ή σε καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.

Δείτε ακόμη:

Τεράστιες ποσότητες απομιμητικών προϊόντων μέσω διαδικτύου

Άμεσα οι αποδεσμευόμενοι σε τμήματα και περιπολίες

Το σύνολο του προσωπικού που εξοικονομείται από τα προαναφερθέντα μέτρα θα διατεθεί άμεσα σε Αστυνομικά Τμήματα, καθώς και στην υπό ίδρυση Υπηρεσία Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών, πλην του προσωπικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, το οποίο θα επανέλθει στις οργανικές του θέσεις.

Τέλος στη φύλαξη στόχων από ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ

Εξαιρείται το προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) από τη φύλαξη-φρούρηση στόχων και διατίθεται, αποκλειστικά, στην εκπλήρωση της βασικής του αποστολής.

Ειδική επιτροπή θα εποπτεύει τη δράση

Για την άμεση, πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση των ανωτέρω μέτρων συγκροτείται, σε κεντρικό επίπεδο, Ειδική Επιτροπή Εποπτείας.

Σχεδιάζονται κι άλλα προγράμματα

Παράλληλα, εξελίσσονται οι διαδικασίες σχεδιασμού επιχειρησιακών προγραμμάτων περαιτέρω αναβάθμισης του επιπέδου προστασίας, ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών στην περιοχή της Γ.Α.Δ.Α., με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις