Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού στην υγεία
ΥΓΕΙΑ

Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού στην υγεία

Το κουνουπίδι είναι ένα ιδανικό λαχανικό για να το προσθέσετε στην ισορροπημένη διατροφή σας λόγω των αδυνατιστικών του ιδιοτήτων, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες. Όμως όχι μόνο αυτό. Το κουνουπίδι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό του ανθρώπου. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική  ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία βοηθάει […]

Το κουνουπίδι είναι ένα ιδανικό λαχανικό για να το προσθέσετε στην ισορροπημένη διατροφή σας λόγω των αδυνατιστικών του ιδιοτήτων, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες. Όμως όχι μόνο αυτό. Το κουνουπίδι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό του ανθρώπου.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική  ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία βοηθάει την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων της νεφρικής λειτουργίας.  Σύμφωνα με τις έρευνες, η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να συσχετισθεί με την μεθυλίωση του DNA, που είναι κρίσιμη για την φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση – ειδικά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία είναι ευαίσθητα στις βλάβες.

Είναι αντικαρκινογόνο

Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχεται στο κουνουπίδι έχει σημειώσει αντικαρκινική δράση σκοτώνοντας τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο και μπλοκάροντας την ανάπτυξη των όγκων. Σύμφωνα με τις έρευνες, η αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι πιθανόν το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της νόσου. Σε ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, ο συνδυασμός  κουνουπίδι με κουρκουμά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός για τη καταπολέμηση και την θεραπεία του καρκίνο στον προστάτη.

Αλλεργίες: Πώς να… νικήσεις τον «εφιάλτη» της άνοιξης

Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρέθηκε στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση της χολίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει απίστευτα αποτελέσματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την διανοητική λειτουργία, την μάθηση και τη μνήμη.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το κουνουπίδι έχει έναν αριθμό θρεπτικών συστατικών που είναι αντιφλεγμονώδη, συμπεριλαμβανομένης της ινδόλης- 3- καρβινόλης ή I3C, που είναι ένα αντιφλεγμονώδες καθώς καταπολεμά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά

Η κατανάλωση του κουνουπιδιού εφοδιάζει τα σώματα μας με αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Αυτό το λαχανικό έχει βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, καεμφερόλη, κουερσετίνη, ρουτίνη, κινναμωμικό οξύ κι άλλα περισσότερα. Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να προστατευθεί μόνο του από την καταστροφή των ελεύθερων ριζιδίων. Πράγμα το οποίο βοηθάει την επιβράδυνση της γήρανσης κι εμποδίζει τις ζημιές στους ιστούς και στα υπόλοιπα όργανα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις