Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η μεγάλη απειλή για την κυβέρνηση
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η μεγάλη απειλή για την κυβέρνηση

    Η φερόμενη απόφαση του ΣτΕ, περί αντισυνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου με την οποία εντάσσονται στον ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες και οι εισφορές τους υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την κυβέρνηση. Αφενός κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα και από την άλλη, φέρνει […]

 

 

Η φερόμενη απόφαση του ΣτΕ, περί αντισυνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου με την οποία εντάσσονται στον ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες και οι εισφορές τους υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την κυβέρνηση.

Αφενός κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα και από την άλλη, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει ανάλογα και για την προσωπική διαφορά.

Εάν αυτό συμβεί τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει σχεδόν 2,3 δισ δημοσιονομικά μέτρα, πριν το τέλος του 2018, σύμφωνα με το newsit.

«Βόμβα» από το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου και τον ΕΦΚΑ

Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές εδώ και πάλι πολύ καιρό, ότι οποιαδήποτε «τρύπα» δημιουργείται θα πρέπει να κλείνει με νέα μέτρα.

Εκείνο που πάντως ανησυχεί ακόμη περισσότερο το υπουργείο Εργασίας, είναι η προσωπική διαφορά, που θα κοπεί από την 1/1/2019. Εάν το ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα, με τον τελικό λογαριασμό να φτάνει 2,3 δισ.

Η απάντηση Κατρούγκαλου για ΣτΕ και ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου σε δύο σημεία:

στην ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονη κατάργηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ)

στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση το δηλωθέν εισόδημα. Ως γνωστόν, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ακόμη και το 37% του δηλωθέντος εισοδήματος προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Ποτέ δεν μετάνιωσα, θα έκανα πάλι το ίδιο

Ο νόμος φέρεται να έχει κριθεί ως προβληματικός από το ΣτΕ και ως προς το ύψος των εισφορών και ως προς την ανταποδοτικότητα του συστήματος

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία κλήθηκε να πληρώσει την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ εξαιτίας του γεγονότος ότι οι 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζουν ατομικό εισόδημα κάτω των 8.000 – 9.000 ευρώ στην εφορία.

«Μονόδρομος η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών»

Από την άλλη, το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολλούς κλήθηκαν να σηκώσουν οι λίγοι (κυρίως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κλπ) οι οποίοι και δήλωναν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Έτσι κάποιος με το ανωτέρω εισόδημα, αν θελήσει να είναι συνεπής θα πληρώσει φόρους και εισφορές που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 14.000 ευρώ, δηλαδή θα μείνει με καθαρό εισόδημα στην τσέπη του περί τα 6.000 ευρώ το χρόνο.

Από τη στιγμή που ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κριθεί ως αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει και τους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων.

Πάντως στην κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος, επίσημα τουλάχιστον.

«Πυρά» Πολάκη για τα τελευταία δημοσιεύματα

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις