Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / “Έρχεται πόλεμος με την Τουρκία;” – Η απάντηση Κοτζιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Έρχεται πόλεμος με την Τουρκία;” – Η απάντηση Κοτζιά

«Όχι, όχι» απαντά ο Νίκος Κοτζιάς στο ερώτημα του «Der Spiegel» αν έρχεται πόλεμος με την Τουρκία και προσθέτει: «Ελπίζω η Τουρκία να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει». «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τη συμπεριφορά του όποιου γείτονά μας και το […]

«Όχι, όχι» απαντά ο Νίκος Κοτζιάς στο ερώτημα του «Der Spiegel» αν έρχεται πόλεμος με την Τουρκία και προσθέτει: «Ελπίζω η Τουρκία να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τη συμπεριφορά του όποιου γείτονά μας και το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα γειτνίασης.

Σε όλους τους γείτονες, και στις καλύτερες οικογένειες, υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζει: Δεν νομίζω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Πρόκληση Γιλντιρίμ – Μίλησε ξανά για τους δύο Έλληνες

«Εγώ του λέω του Ερντογάν κάθε φορά: Ο Αλλάχ μας έβαλε τον έναν δίπλα στον άλλο. Και σε περιμένει και σε κοιτάει αν θα φερθείς ηθικά και ορθολογικά. Δεν μπορείς να αλλάξεις γειτονιά» αποκαλύπτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Νίκου Κοτζιά στον πρόεδρο της Τουρκίας: «Ο Ερντογάν είναι ηγέτης στην Τουρκία. Δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα».

Η Ελλάδα δεν είναι κακός γείτονας, ο Ερντογάν έχει τάση αλαζονείας, αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο «Der Spiegel».

«Στην Τουρκία αρέσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις. Εγώ απαντώ μία φορά στις 20 και αυτό είναι το σωστό. Και γι’ αυτό παροτρύνω όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα η Τουρκία, γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό.

Η Τουρκία έχει την τάση, όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική. Εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα και άλλο πολιτισμό και νομίζω ότι ο δικός μας είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game». Πρέπει η διπλωματία να κατευνάζει και να εξηγεί και στην άλλη πλευρά» τονίζει.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας, ο Νίκος Κοτζιάς απαντά: «Σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να μας υποχρεώσει να πάμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους. Και αυτό δεν γίνεται, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί και καλό είναι να το καταλάβει. Έχει επίσης μια νευρικότητα που τη βγάζει προς τα έξω.

«Ανίκανοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να χαλάσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας»

Δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να την διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητα πάνω μας. Θέλει, επίσης, στο εσωτερικό να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών. Έχει προσχωρήσει σε δικά τους αιτήματα και επιλογές. Εμένα, στο πεδίο της διπλωματίας, με αφορά στον βαθμό που αυτό εκδηλώνεται στις σχέσεις του μαζί μας».

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» ρωτά τον κ. Κοτζιά αν η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις βοήθειας σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο.

«Εγώ συνιστώ στην Τουρκία να μην το κάνει και ελπίζω να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει» απαντά ο υπουργός των Εξωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις