Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση Λαβρόφ στο Λονδίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Λαβρόφ στο Λονδίνο

Μία «ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα» για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, προειδοποίησε πως το Λονδίνο δεν μπορεί «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που τίθενται από τη Ρωσία. «Δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν τα θεμιτά ζητήματα που θέτουμε, όπως επιβεβαίωσε και η διάσκεψη του ΟΑΧΟ που συγκλήθηκε από τη Ρωσία», […]

Μία «ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα» για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως το Λονδίνο δεν μπορεί «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που τίθενται από τη Ρωσία.

«Δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν τα θεμιτά ζητήματα που θέτουμε, όπως επιβεβαίωσε και η διάσκεψη του ΟΑΧΟ που συγκλήθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ σε ομιλία του στη Μόσχα.

«Επιμένουμε να διεξαχθεί ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα, που να συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις της συνθήκης του ΟΑΧΟ», συνέχισε.

Ωστόσο τα 41 κράτη μέλη του ΟΑΧΟ απέρριψαν χθες Τετάρτη τη ρωσική πρόταση να διεξαχθεί κοινή έρευνα από το Λονδίνο και τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του, της Τζούλια, που βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι στο Σάλσμπερι και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Μπαράζ απελάσεων από τη Ρωσία, με φόντο την υπόθεση Σκριπάλ

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία αυτή τη δηλητηρίαση που έγινε με χρήση ενός στρατιωτικής παρασκευής νευροπαραλυτικού παράγοντα, όμως η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Η υπόθεση προκάλεσε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα απελάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, που αφορά συνολικά περίπου 300 διπλωμάτες.

«Πάει καιρός που δεν είχαμε δει τέτοια άγνοια της διπλωματικής ηθικής, του διεθνούς δικαίου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιδράμε με αρμόζοντα τρόπο στις εχθρικές επιθέσεις, όμως θέλουμε επίσης να αποκατασταθεί η αλήθεια», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Για μια ακόμα φορά καλούμε τους συναδέλφους μας να δουν έντιμα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου.

Είμαστε έτοιμοι για μια συνεργασία, όπως το επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του από το Ιράκ και την Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες Τετάρτη πως ελπίζει ότι «η λογική θα επικρατήσει και θα σταματήσει η πρόκληση αυτής της τεράστιας ζημιάς στις διεθνείς σχέσεις».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις