Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Άλωση του κράτους
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλωση του κράτους

από τον Γιάννη Ντσούνο Όσοι εξέλαβαν ως απλή προειδοποίηση την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου» μάλλον έσφαλαν. Και έσφαλαν γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ εννοεί κάθε λέξη αυτής της φράσης και μάλιστα το αναφέρει πολύ πριν κηρυχθεί η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Όσοι εξέλαβαν ως απλή προειδοποίηση την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου» μάλλον έσφαλαν.

Και έσφαλαν γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ εννοεί κάθε λέξη αυτής της φράσης και μάλιστα το αναφέρει πολύ πριν κηρυχθεί η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα είναι σε λίγους μήνες από τώρα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν στενά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αλώσει το κράτος» και γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται αυτή η «άλωση».

Για παράδειγμα, ο τρόπος επιλογής γενικών γραμματέων σε υπουργεία, αλλά και λοιπές θέσεις του Δημοσίου μέσω συνέντευξης, απέχει παρασάγγας από τον αξιοκρατικό τρόπο επιλογής στελεχών για τον κρατικό μηχανισμό, που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εντολή από τον πρόεδρο της ΝΔ στους λεγόμενους «σκιώδεις υπουργούς» του κόμματός του είναι να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις προσλήψεις «από το παράθυρο», «τα ρουσφέτια» και τις φωτογραφικές διατάξεις που ψηφίζει η κυβέρνηση, ώστε να πλαισιώσει τον κρατικό μηχανισμό με κομματικά στελέχη.

Ο λόγος είναι πολύ απλός και έχει ιδιαίτερη σημασία και ο χρόνος που επιλέγει ο πρόεδρος της ΝΔ να τον αναφέρει: Εκ των πρώτων νομοσχεδίων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι για την αποκατάσταση της δημόσιας διοίκησης.

Και επειδή πολλοί από την κυβέρνηση σπεύδουν να πουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με απολύσεις, από την ΝΔ διασαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα καταργηθούν υπηρεσίες που δεν προσφέρουν στην δημόσια διοίκηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων και οι συγχωνεύσεις του εργατικού δυναμικού είναι αναπόφευκτες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ακόμη και για «χειραγώγηση» του ΑΣΕΠ με απώτερο στόχο την πρόσληψη κομματικών στελεχών και την δημιουργία «κομματικού στρατού» που θα χρησιμοποιήσει στις επερχόμενες εκλογές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους συμβασιούχους, τους οποίους υπολογίζουν στη ΝΔ ότι ξεπερνούν τις 15.000 την τελευταία τριετία.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα παραμείνουν «όμηροι» από την κυβέρνηση έως τις εκλογές με υποσχέσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα μονιμοποιηθούν.

Το κόστος δε της μισθοδοσίας των συμβασιούχων που προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμούν, όπως υποστηρίζουν στην ΝΔ, ισοδυναμεί με «τρία ΕΚΑΣ», δηλαδή ξεπερνά τα 700εκ.

Θυμίζουμε ότι η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ ανέρχεται στα 230 εκατομμύρια ευρώ.

Και εδώ ακριβώς είναι η διαφορά και το σφάλμα που κάνουν κάποιοι, που πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διολισθήσει στο ίδιο «παλαιοκομματικό λάθος», που είναι οι υποσχέσεις προς όλους όσοι βρίσκονται σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας ότι θα μονιμοποιηθούν.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει μέχρι στιγμής: Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει υποσχεθεί καμία πρόσληψη και καμία μονιμοποίηση, αλλά επιμένει στο «μότο» της τακτοποίησης του δημόσιου τομέα και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και κυρίως λειτουργικού κρατικού μηχανισμού.

Πληροφορίες της Alpha freepress αναφέρουν ότι ήδη στη ΝΔ επεξεργάζονται το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο αφενός θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις γενικών γραμματέων, αφετέρου θα προβλέπεται η συγχώνευση πλήθους υπηρεσιών, ώστε αυτές να γίνουν φιλικότερες προς τον πολίτη και να απαλείψουν στον βαθμό που είναι εφικτό την γραφειοκρατία.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι αυτή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευθεί το κράτος αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση ότι το κόστος αυτών των προσλήψεων επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους χωρίς λόγο.

Η δημιουργία «κομματικού στρατού», εκτός από την οικονομική επιβάρυνση, παραπέμπει και σε άλλες διχαστικές εποχές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που σύμφωνα με την ΝΔ αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει το νέο, αλλά αντίθετα το πολύ παλιό.

Μάλιστα, στη ΝΔ έχουν αποφασίσει το ζήτημα αυτό να τεθεί στις τοπικές κοινωνίες από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ακολουθήσουν και οι βουλευτές του κόμματος.

Έτσι στις επόμενες περιοδείες του ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει στην ατζέντα του και το θέμα των κομματικών προσλήψεων και θα το θέσει στην συζήτηση με τους πολίτες.

Ο Γιάννης Ντσούνος γράφει:

Απεταξάμην την παροχολογία

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις