Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά
ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

Ολόκληρες περιουσίες αποκομίζουν οι διακινητές μεταναστών, που εκμεταλλεύονται στην «ψύχρα» την αγωνία των ανθρώπων για το αύριο, που κάποιες φορές δεν έρχεται ποτέ. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις πιο σημαντικές πύλες παράτυπης μετανάστευσης  επικαλούμενο εμπιστευτική έκθεση των γερμανικών αρχών ασφαλείας. Το περιοδικό βασίζει το δημοσίευμά του, που παρουσιάζεται στη διαδικτυακή του […]

Ολόκληρες περιουσίες αποκομίζουν οι διακινητές μεταναστών, που εκμεταλλεύονται στην «ψύχρα» την αγωνία των ανθρώπων για το αύριο, που κάποιες φορές δεν έρχεται ποτέ.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις πιο σημαντικές πύλες παράτυπης μετανάστευσης  επικαλούμενο εμπιστευτική έκθεση των γερμανικών αρχών ασφαλείας.

Το περιοδικό βασίζει το δημοσίευμά του, που παρουσιάζεται στη διαδικτυακή του έκδοση, στην εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

«Πολύ συχνά ο δρόμος για όσους θέλουν να διαφύγουν προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών αρχών ασφαλείας» γράφει ο δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Spiegel για Αγαθονήσι: Μυστήρια και σοκαριστική καταγγελία για την ελληνική ακτοφυλακή

«Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποκαλεί την Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη και εστία εγκληματικότητας των λαθρεμπόρων.

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλη πίεση μεταναστευτικών ροών επειδή στη γειτονική Τουρκία ζουν σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα της γης».

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα τονίζει ότι σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2017σχεδόν 30.000 πρόσφυγες πέρασαν στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν την αυξημένη δράση των διακινητών στην περιοχή στην ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, που ήταν προπύργιο των τζιχαντιστών.

Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 144 πρόσφυγες κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τονίζεται, επίσης, ότι η επαναπροώθηση προσφύγων πίσω στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, έχει πρακτικά σταματήσει.

Πακέτο διακοπών στην Ελλάδα της κρίσης – Μετά τον σάλο, το πήραν πίσω

Κέρδη πολλών δεκάδων χιλιάδων

Η εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κάνει αναφορά και στα μεγάλα κέρδη των διακινητών φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα.

«Οργανωμένη ομάδα λαθρεμπόρων μετέφερε από τη Σμύρνη στη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη 460 πρόσφυγες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2017, αποκομίζοντας 180.000 δολάρια, σχεδόν 400 δολάρια ανά άτομο», αντιγράφει από την έκθεση ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Οι διακινητές επιλέγουν σκόπιμα ελληνικά νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι υπερπλήρη με το σκεπτικό ότι λόγω αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες περνούν πιο συχνά στην ηπειρωτική χώρα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Αυτή η στάση των ελληνικών αρχών αποδεικνύεται παράγοντας προσέλκυσης της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις