Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρεις θρησκείες μαζί: Μαζεύουν νάρκες στο πιο επικίνδυνο σημείο του κόσμου (pics-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις θρησκείες μαζί: Μαζεύουν νάρκες στο πιο επικίνδυνο σημείο του κόσμου (pics-vid)

Μια βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση άρχισε να μαζεύει χιλιάδες νάρκες από το σημείο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός στον Ιορδάνη ποταμό, στην περιοχή του Κασρ Αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τον τρίτο ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης μετά τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Όμως […]

Μια βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση άρχισε να μαζεύει χιλιάδες νάρκες από το σημείο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός στον Ιορδάνη ποταμό, στην περιοχή του Κασρ Αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για τον τρίτο ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης μετά τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Όμως για περισσότερα από 50 χρόνια η πρόσβαση των προσκυνητών στο σημείο και σε επτά χριστιανικές εκκλησίες, χτισμένες την εποχή του Βυζαντίου, ήταν πολύ περιορισμένη.

Κι αυτό γιατί το έδαφος παραμένει γεμάτο νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου των 6 ημερών του 1967, προκειμένου να εμποδίσουν Παλαιστίνιους αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις από την Ιορδανία.

Στόχος του τεράστιου έργου που ξεκίνησε η Halo Trust είναι να μετατραπεί η περιοχή του περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου από επικίνδυνο μονοπάτι σε χριστιανικό ιστορικό μνημείο που θα μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια οι πιστοί.

Στην περισυλλογή των πάνω από 2.600 ναρκών μετέχουν όχι μόνον Χριστιανοί, αλλά και Εβραίοι και Μουσουλμάνοι εργαζόμενοι.

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας συνεργάζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες σ’ ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του κόσμου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Halo Trust, Τζέιμς Κάουαν.

Τη χρηματοδότηση του αξίας 1,15 εκ. δολαρίων έργου ανέλαβε κατά το ήμισυ η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλύψουν χριστιανικές εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ιδιώτες χορηγοί.

Είχαν προηγηθεί έρευνες της ισραηλινής υπηρεσίας Israeli National Mine Action Authority για την εκκαθάριση της περιοχής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η περισυλλογή εκατοντάδων ναρκών κατά προσωπικού.

«Είναι μικρές και έχουν σχήμα μικρού κέικ. Είναι πολύ ευαίσθητες και μπορούν να ενεργοποιηθούν με την άσκηση μικρής πίεσης, ενώ αν τις ρίξει κανείς κάτω μπορεί να εκραγούν», είπε ο Μάικλ Χέιμαν της INMAA.

Η βρετανική ΜΚΟ ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο μέσα σ’ ένα χρόνο και να επιστρέψει στη συνέχεια τους επτά ναούς στις Εκκλησίες στις οποίες ανήκουν.

Δείτε ακόμη:

Συναυλίες εμπνευσμένες από το Θείο Πάθος στο «Σταύρος Νιάρχος»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις