Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις σε δεκάδες φόρους και τέλη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις σε δεκάδες φόρους και τέλη

Βγάζει το υπουργείο από τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τιμές των 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα φτηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την εφορία, οι φόροι που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα αυξηθούν πολύ ενώ πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ. Με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων στα χέρια […]

Βγάζει το υπουργείο από τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τιμές των 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα φτηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την εφορία, οι φόροι που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα αυξηθούν πολύ ενώ πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ.

Με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων στα χέρια της, η κυβέρνηση αρχίζει να καταστρώνει το σχέδιο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά.

Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Πάνω από τις μισές περιοχές της Στερεάς Ελλάδος μεταξύ των οποίων η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Το πρώτο φιλτράρισμα που γίνεται στις προτάσεις των ιδιωτών εκτιμητών δείχνει ότι το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις φτωχές περιοχέςτης χώρας στις οποίες κατοικούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στις περιοχές του Λεκανοπεδίου Μέγαρα, Ζεφύρι, Μαλακάσα, Αυλώνα, Βαρνάβα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Δραπετσώνα, Άνω Λιόσια, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, αλλά και στην Πάτρα, τη Σάμο, τη Λακωνία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα οι κατώτερες τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600 – 700 ευρώ το τετραγωνικό.

Αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές αξίες

Πάνω στις τιμές αυτές πατάει η εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι. Οι τιμές αυτές σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Είναι πιθανόν να προκύψουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% ή και 30% για να προσεγγίσουν τις τιμές που γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών, έστω και αν αυτές είναι λιγοστές.

Όμως οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στα χρόνια της κρίσης με την έκρηξη της ανεργίας, τη δραματική μείωση εισοδημάτων και τα λουκέτα στην αγορά.

Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα φέρει αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, τις δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια για τις κατοικίες.

Αυξήσεις – σοκ στον ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια κατοίκους

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου. Τις ημέρες αυτές γίνεται η επεξεργασία των τιμών που υπέβαλαν οι εκτιμητές.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πιάσει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα διορθώσει τις τιμές όπου εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις και θα δώσει τις δικές της τιμές.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο υπουργός Οικονομικών που θα υπογράψει την απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις