Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη στην Τουρκία – Τελεσίγραφο Γιούνκερ, προειδοποίηση Ερντογάν
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη στην Τουρκία – Τελεσίγραφο Γιούνκερ, προειδοποίηση Ερντογάν

Με τον πιο σαφή τρόπο η ΕΕ εξέφρασε την καταδίκη της απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν αλλά και την στήριξή της στην Ελλάδα.  Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας […]

Με τον πιο σαφή τρόπο η ΕΕ εξέφρασε την καταδίκη της απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν αλλά και την στήριξή της στην Ελλάδα. 

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της Ευρώπης για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού.

«Μια αμήχανη Σύνοδος – Καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η αποφυλάκιση των Ελλήνων»

«Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά παραδέχθηκε πάντως ότι στη συνάντηση στη Βάρνα δεν βρέθηκαν λύσεις ούτε επιτεύχθηκαν συμβιβασμοί μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.

Τι είπε για τους δύο στρατιωτικούς ο Γιούνκερ

«Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο».

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».

Ερντογάν: Θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία

Απαντώντας ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σέβεται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι κάτι προφανές από τα γεγονότα στην απόπειρα πραξικοπήματος».

Προανήγγειλε δε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον τρομοκρατών».

Ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλημένος προειδοποίησε ότι «θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία» καθώς είναι «σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ».

Ο αναστεναγμός του Ερντογάν

«Αχ, αχ…» (vid)

«Αν η ΕΕ δεν σταματήσει να είναι ιδιαίτερα επικριτική για συγκεκριμένα μέλη της δεν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις