Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Ψάχνεις για αυτοκίνητο; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ψάχνεις για αυτοκίνητο; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πριν αρχίσεις να βλέπεις αυτοκίνητα, φτιάξε το πλάνο σου. Επίσης βεβαιώσου ότι ξέρεις πόσα χρήματα διαθέτεις, και μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και επιπρόσθετα έξοδα όπως ασφάλεια, καύσιμα και σέρβις. Καινούριο ή μεταχειρισμένο Καινούριο Επιλέγεις εσύ τι θα έχει το αυτοκίνητο και έχεις πολλές επιλογές για την αποπληρωμή του και πλήρη εγγύηση. Τα καινούρια αυτοκίνητα χάνουν πολύ […]

Πριν αρχίσεις να βλέπεις αυτοκίνητα, φτιάξε το πλάνο σου.

Επίσης βεβαιώσου ότι ξέρεις πόσα χρήματα διαθέτεις, και μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και επιπρόσθετα έξοδα όπως ασφάλεια, καύσιμα και σέρβις.

Καινούριο ή μεταχειρισμένο

Καινούριο

Επιλέγεις εσύ τι θα έχει το αυτοκίνητο και έχεις πολλές επιλογές για την αποπληρωμή του και πλήρη εγγύηση. Τα καινούρια αυτοκίνητα χάνουν πολύ πιο γρήγορα την αξία τους από ότι τα μεταχειρισμένα!

Μεταχειρισμένο

Διαλέγοντας μεταχειρισμένο μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τα λεφτά σου. Διαλέγοντας προσεκτικά θα αγοράσεις το τέλειο αυτοκίνητο χωρίς μπελάδες.

Τόπος αγοράς

Αντιπροσωπείες

Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν συμφωνίες με τους κατασκευαστές και από εκεί μπορείς να αγοράσεις καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης μάρκας. Συνήθως προσφέρουν άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση, και όπως είναι φυσικό αυτά τα κόστη επιβαρύνουν τον αγοραστή.

Μια σημαντική αλλαγή έρχεται στην ασφάλιση των αυτοκινήτων

Μάντρες

Υπάρχουν πάρα πολλές ιδιωτικές μάντρες σε ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίες μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της καλής τους φήμης. Μερικές ειδικεύονται μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα, ενώ άλλες έχουν τεράστια ποικιλία σε διάφορα μοντέλα και μάρκες. Σπάνια συνεργάζονται με τους κατασκευαστές, γι’ αυτό και η ποιότητα και η εξυπηρέτηση ποικίλουν.

Ιδιώτες

Αγοράζοντας από ιδιώτη μπορεί να αποβεί μια ικανοποιητική εμπειρία, αφού μπορεί να αγοράσεις μια πολύ καλή ευκαιρία σε καλύτερη τιμή απ’ ότι αν αγόραζες από μάντρα. Όμως πρέπει να γνωρίζεις και τα μειονεκτήματα, γιατί αν κάτι πάει στραβά δεν καλύπτεσαι πλήρως νομικά. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσεις μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσεις αυτόν που θα σου πουλήσει το αυτοκίνητο.

Έγγραφα

Τα βασικά έγγραφα που συνοδεύουν ένα αυτοκίνητο και που είναι απαραίτητα όταν αγοράζεις είναι το πιστοποιητικό εγγραφής, το πιστοποιητικό ΜΟΤ και το ιστορικό για τα σέρβις.

Πιστοποιητικό εγγραφής

Έλεγξε όλες τις πληροφορίες στο έγγραφο αυτό. Βεβαιώσου ότι οι πληροφορίες που αναγράφονται συμφωνούν με αυτές του αυτοκινήτου και του πωλητή, ιδιαίτερα ο αριθμός του σασί, ο αριθμός των πινακίδων, το έτος κατασκευής και το μοντέλο.

Μην αγοράζεις αυτοκίνητο χωρίς πιστοποιητικό εγγραφής.

Βεβαιώσου ότι το πιστοποιητικό εγγραφής είναι αυθεντικό (σφραγίδες, υπογραφές).

Πιστοποιητικό ΜΟΤ

Ένα καινούργιο πιστοποιητικό ΜΟΤ δεν αποτελεί πάντα εγγύηση ότι το αυτοκίνητο είναι εντάξει. Πάντα να κάνεις δικό σου έλεγχο.

Ιστορικό σέρβις

Έλεγξε αν το αυτοκίνητο έχει πλήρες ιστορικό σέρβις από γκαράζ. Στο βιβλιαράκι αυτό αναγράφονται τα χιλιόμετρα που είχε το αυτοκίνητο κάθε φορά που γινόταν σέρβις, έλεγξε αν συμφωνούν με το συνολικό αριθμό χιλιομέτρων που αναγράφονται στο μιλίμετρο.

Έλεγξε αν το βιβλιαράκι έχει πραγματικές σφραγίδες και υπογραφές από το γκαράζ ή την αντιπροσωπεία.

Μην ξεχάσεις να ζητήσεις άλλα πιστοποιητικά όπως για εγκατάσταση συστήματος συναγερμού που μπήκαν μετά την αρχική αγορά.

Έλεγχος αυτοκινήτου

Πρέπει πάντα να κάνεις τους δικούς σου ελέγχους για να βεβαιωθείς ότι η αγορά σου δεν θα έχει σοβαρά προβλήματα.

Συμπλήρωσε το checklist της διπλανής σελίδας και τέλος βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητο δεν είναι κλεμμένο, ότι δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες και ότι δεν έχει υποστεί αλλαγές πινακίδων ή προηγούμενη ζημιά.

Πληρωμή

Οι αγοραστές σπάνια πληρώνουν την αρχική τιμή και συνήθως περιμένουν να παζαρέψουν. Προσπάθησε να συζητήσεις την αρχική τιμή προς τα κάτω, και αν δεν τα καταφέρεις ζήτα εγγύηση, χαλάκια ή κάτι άλλο που θέλεις. Αν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του ΜΟΤ ή της άδειας κυκλοφορίας, ζήτα να σου τα ανανεώσουν.

Μην δώσεις λεφτά σε πωλητή προτού βεβαιωθείς πλήρως ότι τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο πωλητής του είναι γνήσιοι.

Έλεγξε το μιλίμετρο για σημάδια παραβίασης ένας πονηρός ιδιοκτήτης θα προσπαθήσει να γυρίσει πίσω τον αριθμό χιλιομέτρων για να φαίνονται λιγότερα.

Αν το αυτοκίνητο έχει σημάδια αλλοίωσης του αριθμού στο σασί του, τότε μπορεί να είναι κλεμμένο και να έχει άλλους αριθμούς που αντιστοιχούν σε άλλο νόμιμο αυτοκίνητο.

Έλεγξε για ύποπτη συγκόλληση κάτω από το αυτοκίνητο για να αποφύγεις την αγορά αυτοκινήτου 2 σε 1: Δυο μισά κτυπημένα αυτοκίνητα που ενώθηκαν και έγιναν ένα!

Πώς να πληρώσω;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μια αγορά αυτοκινήτου είναι η πληρωμή!

Μετρητά

Γρήγορος και εύκολος τρόπος, φεύγοντας μπορείς να πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί σου.

Επιταγές

Πιο ασφαλής τρόπος και πιο απλός.

Οι πωλητές συνήθως περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η επιταγή για να σου δώσουν το αυτοκίνητο

Τραπεζικό Έμβασμα

Χρησιμοποιώντας την τράπεζα ή το διαδίκτυο για τη μεταφορά χρημάτων μπορείς να πληρώσεις κατευθείαν με έμβασμα στο λογαριασμό του πωλητή ή της αντιπροσωπείας.

Δάνεια

Απλά και διευθετούνται γρήγορα

Συχνά έχουν υψηλότερο τόκο αποπληρωμής απ’ ότι σχέδια ενοικιαγοράς.

Ενοικιαγορά

Οι πωλητές θα σου προσφέρουν φανταστικές τιμές.

Δεν θα σου ανήκει το αυτοκίνητο μέχρι να πληρώσεις και την τελευταία δόση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις