Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Προσπάθησαν να βγάλουν στο “σφυρί” τη Θεά Υγεία – Τους πρόλαβε η ΕΛΑΣ (pics-vid)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθησαν να βγάλουν στο “σφυρί” τη Θεά Υγεία – Τους πρόλαβε η ΕΛΑΣ (pics-vid)

Του Πέτρου Καρσιώτη Ένα πραγματικό αριστούργημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το ακέφαλο άγαλμα της Θεάς Υγείας, επιχείρησαν να βγάλουν στο…  σφυρί τρία άτομα, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Η Θεά Υγεία βρέθηκε κρυμμένη σε φορτηγό Τη Θεά Υγεία βρήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας κρυμμένη από τους δράστες σε κρύπτη του φορτηγού ιδιοκτησίας ενός […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένα πραγματικό αριστούργημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το ακέφαλο άγαλμα της Θεάς Υγείας, επιχείρησαν να βγάλουν στο…  σφυρί τρία άτομα, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Η Θεά Υγεία βρέθηκε κρυμμένη σε φορτηγό

Τη Θεά Υγεία βρήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας κρυμμένη από τους δράστες σε κρύπτη του φορτηγού ιδιοκτησίας ενός εκ των τριών εμπλεκομένων.

Σκόπευαν να το πουλήσουν εδώ ή στο εξωτερικό

Το άγαλμα, είναι μήκους πενήντα πέντε εκατοστών και όλα δείχνουν ότι οι αρχαιοκάπηλοι σκόπευαν να το πουλήσουν στη χώρα μας ή στο εξωτερικό με τιμή που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ!

Συνελήφθησαν στη Σπάρτη οι τρεις εμπλεκόμενοι

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της ομάδας των κατόχων του αριστουργήματος έγινε στη Σπάρτη, όπου συνελήφθησαν οι τρεις εμπλεκόμενοι, ηλικίας 44, 48 και 57 χρόνων. Οι δύο ασχολούνται επαγγελματικά με φορτηγά και ο τρίτος είναι οδηγός ταξί.

Κι άλλα αντικείμενα αξίας κατασχέθηκαν στο σπίτι τους

Όπως ανακοινώθηκε σε ειδική παρουσίαση στο Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας από την Αστυνόμο Β Ιωάννα Ριτζιώκου παρουσία της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού Έλενας Κόρκα και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, εκτός από το άγαλμα σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων  στη Σπάρτη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Επίσης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, είπε για το θέμα:

«Είναι μια μεγάλη γιορτή»

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική.

Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

Θα ήθελα να επισημάνω και να διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία, μεταξύ των πολλών και σημαντικών δράσεων και προτεραιοτήτων, της δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα.

Ηλικιωμένος έβγαλε… νοκ άουτ τους επίδοξους διαρρήκτες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις