Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι λόγοι που ξυπνάμε το βράδυ
ΥΓΕΙΑ

Οι λόγοι που ξυπνάμε το βράδυ

Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστό το σενάριο. Γυρνάς από την άλλη, ξαναγυρνάς από την αρχική, αλλά τίποτα δεν πιάνει. Και πριν το καταλάβεις, έχεις χάσει δυο ώρες από τον πολύτιμο ύπνο σου. Δες παρακάτω τι μπορεί να φταίει ώστε να είσαι πιο προετοιμασμένος.   Ο ύπνος δεν «πάει» με αυτά τα επαγγελμάτα   Διψάς […]

Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστό το σενάριο. Γυρνάς από την άλλη, ξαναγυρνάς από την αρχική, αλλά τίποτα δεν πιάνει. Και πριν το καταλάβεις, έχεις χάσει δυο ώρες από τον πολύτιμο ύπνο σου. Δες παρακάτω τι μπορεί να φταίει ώστε να είσαι πιο προετοιμασμένος.

 

Ο ύπνος δεν «πάει» με αυτά τα επαγγελμάτα

 

Διψάς
Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μεταμεσονύχτιου ξυπνήματος –ο αφυδατωμένος σου οργανισμός ζητάει το νερό που του έχεις στερήσει. Και όχι, το να πιείς τρία ποτήρια νερό πριν πέσεις να κοιμηθείς δεν είναι λύση, γιατί θα ξυπνάς για να πας τουαλέτα (άλλη συνηθισμένη αιτία). Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα –τουλάχιστον ενάμισι λίτρο. Για καλό και για κακό, έχε και ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο το βράδυ, μήπως και καταφέρεις να ξανακοιμηθείς γρήγορα.

 

Πεινάς
Σπανιότερο, αλλά συμβαίνει –κατά κανόνα, επειδή έχεις υποβάλλει τον εαυτό σου σε εξαντλητική δίαιτα. Κι επειδή όλοι ξέρουμε ότι τα Μεσάνυχτα είναι η χειρότερη, αλλά και η πιο πιθανή, ώρα της ημέρας για παρασπονδίες, φρόντισε να τρως σωστά μέσα στην ημέρα, και να αποφεύγεις να πηγαίνεις για ύπνο πεινασμένος –είναι δυστυχώς λίγες οι πιθανότητες να σηκωθείς στις 4.00 το χάραμα και να φτιάξεις μια σαλάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα φας κάτι πιο ανθυγιεινό.

 

Κρυώνεις
Ευτυχώς, η εποχή που θα πάψουμε να το συζητάμε αυτό είναι σχεδόν εδώ. Αν, παρ’ ελπίδα, διαβάσεις αυτές τις γραμμές έναν άλλο χειμώνα, με εξίσου λίγα λεφτά διαθέσιμα για θέρμανση, μπορείς να επενδύσεις σε μια καλή ηλεκτρική κουβέρτα.

 

Το παράκανες με το αλκοόλ

Μια από τις κλασικότερες παρενέργειες του αλκοόλ, είναι να σε ξυπνάει στη μέση της νύχτας. Καμιά φορά πάει πακέτο με τρελή δίψα (λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί η υπερκατανάλωσή του), καμιά φορά όχι. Κάποιες έρευνες λένε ότι μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ ρίχνει τα επίπεδα μελατονίνης, της λεγόμενης και «ορμόνης του ύπνου», κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι νυστάζουμε –εξ ου και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται ευκολότερα αν πιούν– ενώ στην πραγματικότητα είμαστε απλώς μεθυσμένοι, εξ ου και ξυπνάμε 2-3 ώρες μετά.

 

Έχεις παραεθιστεί στη νικοτίνη
Τρομακτικό, αλλά συμβαίνει –ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι χρόνιοι καπνιστές συχνά ξυπνούν επειδή ο οργανισμός τους δεν αντέχει παραπάνω από 3-4 ώρες χωρίς νικοτίνη. Αν ξυπνάς κάθε βράδυ με έντονη επιθυμία για τσιγάρο, μάλλον είναι καλή ιδέα να αναζητήσεις τρόπους να κόψεις το κάπνισμα –έστω, να το περιορίσεις.

 

Κοιμάσαι με ζωάκια
Ειδικά οι γάτες, που είναι νυχτόβια ζώα, πιθανότατα θα ξυπνήσουν εκεί κατά τις 5.00 το πρωί για να ξυστούν/ τεντωθούν/ παίξουν με τα πλαστικά τους ποντίκια. Ακόμα και αν η δικιά σου είναι το καλύτερο παιδί, και δεν σου κάνει πατούσια στη μύτη κάθε φορά που ξυπνάει, το έντονο ξύσιμο πάνω στο κρεβάτι σου πιθανότατα θα σε ξυπνήσει.

 

Έχεις άγχος
Κι αν πεις ότι όλα τα άλλα κόβονται, το στρες είναι μάλλον ο χειρότερος από τους λόγους που μπορεί να σε ξυπνούν –και να σε κρατάνε ξύπνιο– τα βράδια. Δοκίμασε διαλογισμό (υπάρχουν ακόμα και δωρεάν εφαρμογές στο κινητό που θα σε βοηθήσουν,  τουλάχιστον να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς σωστά), έστω, κάνε υπομονή, και κάποια στιγμή θα περάσει. Κανείς δεν έζησε μια ολόκληρη ζωή αγχωμένος και άυπνος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις