Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κόλλια: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία και Μακεδονία χωρίς Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόλλια: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία και Μακεδονία χωρίς Ελλάδα

«Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αναζητά την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς και στην κυβέρνηση, όπως και της ειλικρινούς της θέλησης, να συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα». Αυτό τόνισε στην ομιλία της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Είναι απόδειξη της βαθιάς υπευθυνότητας των ανθρώπων που έχουν αναλάβει σήμερα […]

«Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αναζητά την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς και στην κυβέρνηση, όπως και της ειλικρινούς της θέλησης, να συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα».

Αυτό τόνισε στην ομιλία της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Είναι απόδειξη της βαθιάς υπευθυνότητας των ανθρώπων που έχουν αναλάβει σήμερα τη διακυβέρνηση της χώρας», συνέχισε.

«Δεν αρνούμαστε τη συζήτηση, ούτε την αποφεύγουμε, ούτε θέλουμε να την αναβάλουμε, όπως δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σε άλλα, εξίσου σπουδαία θέματα.

Η καλύτερη συγκυρία για να καταδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά μόνο στο τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Πολλά τρένα χάθηκαν, από εμάς δεν θα χαθεί ακόμη ένα.

Το θέμα της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας είναι το κυρίαρχο, και η θετική του πορεία δεν μπορεί να είναι προς άλλη κατεύθυνση, παρά μόνο προς εκείνη της δημιουργίας μιας παραγωγικής, καινοτόμας και θαρραλέας οικονομίας.

Μια τέτοια οικονομία, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ίσες ευκαιρίες, χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς την παρουσία των νέων ανθρώπων σ’ αυτήν.

Τζανακόπουλος: «Η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα»

Καλούμαστε, αυτές τις ημέρες, σ’ αυτό το αναπτυξιακό συνέδριο, να θέσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα που απελευθερώνεται οριστικά από νοοτροπίες και πρακτικές που μας ζημίωσαν στο παρελθόν, και να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο προσκήνιο».

Η υφυπουργός σημείωσε πως ο σχεδιασμός μιας Ελλάδας με ισχυρή παρουσία στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει την αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικής της Μακεδονίας και της Θράκης και συμπλήρωσε:

«Με την έκφραση “δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία και Μακεδονία χωρίς Ελλάδα”, δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική πολιτική. Αναφέρομαι στη βαθύτατη πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις εκφάνσεις του μέλλοντός μας.

Η επιχειρηματικότητα, οι οικονομικές αποφάσεις και η αιχμή της ανάπτυξης, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικότητα κανενός κέντρου.

Ειδικά, όταν σε τόπους όπως όλη σχεδόν η Μακεδονία και η Θράκη, δραστηριοποιούνται κορυφαία ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, μαζί με εγχειρήματα και επιχειρήσεις που είναι επίσης κορυφαίες, και σε δυνατότητες και σε προοπτικές.

Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν ήδη, επίκεντρα πρωτογενούς παραγωγής, τουρισμού, εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, ενώ η γεωστρατηγική τους θέση και η γειτνίασή τους με χώρες των Βαλκανίων τις καταστούν κέντρα διεθνούς συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασιών.

Η θέληση της κυβέρνησης για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, αποδείχτηκε από τη συχνή και καθοριστική παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να του καταθέσουν τα προβλήματα και να μεταφέρουν τις ανάγκες τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις