Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο Χατζηδάκης καταγγέλλει φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χατζηδάκης καταγγέλλει φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των Δήμων της χώρας με ανοχή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη ο κ. Χατζηδάκης προβαίνει στην καταγγελία για ανοχή […]

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των Δήμων της χώρας με ανοχή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη ο κ. Χατζηδάκης προβαίνει στην καταγγελία για ανοχή της κυβέρνησης.

Το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου led έχει συνολική αξία περίπου 2 δις ευρω και χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο κ.Χατζηδάκης  αναφέρει ότι «στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνηση λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις.

«Βόμβα» για Μπαλαούρα – Εξαιρείται από διάταξη

Οι διακηρύξεις αυτές  απαιτούν μεταξύ άλλων, προκειμένου να συμμετάσχει ο υποψήφιος προμηθευτής στο διαγωνισμό, να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου εμβαδού -100 τμ ανά 1000 τεμάχια φωτιστικών- διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, και να έχει εκτελέσει 10 συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία 3 χρόνια»

«Οι όροι αυτοί», τονίζει ο  κ.Χατζηδάκης, «οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (όπως στο Δήμο Έδεσσας). Στην δε αγορά τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι Δήμοι προϋπολογίζουν».

Ο κ.Χατζηδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις