Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σοκ και δέος: “Κόβεται” στα δύο η Μαύρη Ήπειρος; (pic-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ και δέος: “Κόβεται” στα δύο η Μαύρη Ήπειρος; (pic-vid)

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι πολύ εντυπωσιακές εικόνες από ένα τεράστιο ρήγμα που εμφανίστηκε στην Κένυα και φαίνεται να χωρίζει τη χώρα στα δύο. Το ρήγμα βάθους άνω των 15 μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 εντοπίστηκε στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο κι απειλεί […]

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι πολύ εντυπωσιακές εικόνες από ένα τεράστιο ρήγμα που εμφανίστηκε στην Κένυα και φαίνεται να χωρίζει τη χώρα στα δύο.

Το ρήγμα βάθους άνω των 15 μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 εντοπίστηκε στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα.

Έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο κι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δεν έχει υπάρξει τραυματισμός, όμως οι κάτοικοι έχουν πανικοβληθεί.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να κλείσουν την «τρύπα» και ο δρόμος παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Οι σομαλικές και νουβιακές τεκτονικές πλάκες στην Ανατολική Αφρική απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό λίγων χιλιοστών ετησίως.

Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καταστροφικό, αλλά προκάλεσε την ανάπτυξη του ηφαιστειακού ρήγματος στην περιοχή της Κένυας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στο διαχωρισμό της Μαύρης Ηπείρου στα δύο.

Πριν την εμφάνιση του τεράστιου ρήγματος είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν όμως πολύ μικρή επίπτωση, καθώς όπως επισημαίνουν γεωλόγοι, βασικός υπεύθυνος για το φαινόμενο είναι οι μεταβολές στο φλοιό της Γης.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία που εμφανίζεται μια ρωγμή τέτοιου μεγέθους στην περιοχή.

Οι Αρχές και οι επιστήμονες, έχουν σημάνει συναγερμό.

Drone κατάφερε να μπει σε γιγάντια ρωγμή πάγων στην Ανταρκτική- Εντυπωσιακό video

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις