Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Απεταξάμην την παροχολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεταξάμην την παροχολογία

από τον Γιάννη Ντσούνο Στην σταθερή πορεία των λίγων και ρεαλιστικών υποσχέσεων στα ζητήματα της οικονομίας, των μισθών, της φορολογίας, των επιδομάτων και των προσλήψεων κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει να μη προχωρήσει σε μια ακατάσχετη παροχολογία, όπως έκανε πριν μερικά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό να «υφαρπάξει» την […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Στην σταθερή πορεία των λίγων και ρεαλιστικών υποσχέσεων στα ζητήματα της οικονομίας, των μισθών, της φορολογίας, των επιδομάτων και των προσλήψεων κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει να μη προχωρήσει σε μια ακατάσχετη παροχολογία, όπως έκανε πριν μερικά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό να «υφαρπάξει» την ψήφο του ελληνικού λαού. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να μην παρεκκλίνει από αυτήν την στρατηγική ανεξάρτητα με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και ανεξάρτητα των αντιδράσεων, που ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να συγκρουστεί τόσο με τις φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ, που αναφέρουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να «πλειοδοτεί» σε παροχές σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και με μια μερίδα πολιτών, τους οποίους συναντά καθημερινά και δείχνει το «πολιτικό σθένος» να μην τους υποσχεθεί τα πάντα και να μην τους χαϊδέψει τα αυτιά, προκειμένου να κερδίσει μερικούς ψήφους παραπάνω.

 

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ αποκαλύπτει στην «Alpha freepress» ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει προειδοποιήσει όλα τα στελέχη της οικονομικής ομάδας της ΝΔ ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν να τάξει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Αυτή η στάση, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς, θα «πιστωθεί» στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετεκλογικά, αφού δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του προεκλογικές εξαγγελίες που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει, αυτό δηλαδή που έπαθε ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε «όμηρος» των δικών του υποσχέσεων προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, υποσχέσεις που τελικά δεν κατάφερε να υλοποιήσει.

Στα σταθερά αυτά βήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει περιορισμένες, αλλά ουσιαστικές κινήσεις στην οικονομία, όπως είναι η σταδιακή μείωση της φορολογίας. Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ έχει επεξεργαστεί ήδη το σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στα φυσικά πρόσωπα.

Η παροχή αυτή τονώνει την οικονομία, αφενός γιατί αυξάνει την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών, αφετέρου γιατί δίνει σημαντική ανάσα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη τους προς την εφορία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή αποκατάσταση του αφορολόγητου ορίου. Στη ΝΔ ήδη έχουν έτοιμο και το σχέδιο για την σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, που θα μειώσει σημαντικά τα φορολογικά βάρη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και θα τους δώσει την οικονομική δυνατότητα να «ρίξουν» τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία και την αγορά. Στην αύξηση αυτή θα προστεθεί μία ακόμη της τάξης των 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό που θα αγγίξει το 30% αποτελεί μια ακόμη προσεκτική δέσμευση της ΝΔ, που γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλες πηγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι η «μείωση του κράτους» θα αποδώσει τα χρήματα που θα χρειαστεί το δημόσιο από την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η τελευταία εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ είναι η κατάργηση της υφιστάμενης σήμερα διάκρισης του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ανάλογα με την ηλικία τους. Με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κανένας εργαζόμενος δεν θα αμείβεται με μισθό χαμηλότερο από τον ισχύοντα κατώτατο μισθό, που είναι σήμερα 586 ευρώ.

Δύο ακόμη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επομένη των εκλογών είναι η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, αλλά και των σταθερών φορολογικών συντελεστών για πολλά χρόνια ανάλογα με το είδος της επένδυσης, αλλά και η δημιουργία μέσα στα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ 600 χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που υπολογίζεται ότι θα μειώσει την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η ατζέντα μέσα στο έτος θα επιστρέψει ξανά στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Και μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο νοικοκυριό και την τσέπη τους, οπότε οι φρούδες ελπίδες και η ακατάσχετη παροχολογία από ένα κόμμα που θέλει να γίνει κυβέρνηση, δεν έχουν καμία απήχηση, το αντίθετο μάλιστα προκαλούν την αποστροφή και την άρνηση στήριξης.

Εξαρτήσεις και ατολμία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις