Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Άστραψε και βρόντηξε η Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Ερντογάν και Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Άστραψε και βρόντηξε η Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Ερντογάν και Πούτιν

Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και τη Ρωσία για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση, τόνισε, καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα κατονομάζοντας ως υπαίτιους «το καθεστώς Άσαντ, αλλά και τη Ρωσία που παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτε». Αλλά κι αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν «όπου χιλιάδες άμαχοι καταδιώκονται, σκοτώνονται ή […]

Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και τη Ρωσία για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση, τόνισε, καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα κατονομάζοντας ως υπαίτιους «το καθεστώς Άσαντ, αλλά και τη Ρωσία που παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτε».

Αλλά κι αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν «όπου χιλιάδες άμαχοι καταδιώκονται, σκοτώνονται ή αναγκάζονται να φύγουν», είναι απαράδεκτο, είπε,  «και το καταδικάζουμε επίσης απερίφραστα».

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ είχε κάλεσει την Άγκυρα να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο για την προστασία αμάχων πληθυσμών.

«Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τις αναφορές για την κατάληψη μεγάλων περιοχών της πόλης Αφρίν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και του μεγάλου αριθμού προσφύγων που διαφεύγουν από την πόλη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ ζήτησε να ερευνηθούν οι πληροφορίες για σφαγές και λεηλασίες καθώς και να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία επιμένει ότι ενεργεί ευρισκόμενη σε «αυτοάμυνα».

Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Φοβάται επίσης μια «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα της τουρκικής κοινότητας πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν βανδαλισμούς και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Ερώτηση Σακοράφα για όσους πουλούν όπλα στην Τουρκία

Μέρκελ: Το προσφυγικό δίχασε τη γερμανική κοινωνία

Η Μέρκελ μίλησε και για το προσφυγικό, το οποίο δίχασε, όπως είπε, τη γερμανική κοινωνία.

Μολονότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από την επανένωση των δύο Γερμανιών, το θέμα έχει προκαλέσει τέτοια πόλωση, επεσήμανε, ώστε κοινότοπες εκφράσεις του τύπου “θα τα καταφέρουμε” -που είχε πει η καγκελάριος το φθινόπωρο του 2015 όταν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες- έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα της όλης συζήτησης.

Η ανασφάλεια που προκάλεσε στη γερμανική κοινωνία η αθρόα εισροή μεταναστών και προσφύγων έγινε αισθητή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι αντανακλάται στο μακρύ διάστημα που απαιτήθηκε για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, διεπίστωσε.

Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές: «Ήταν μια έκτακτη κατάσταση για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί γιατί αυτό θα σήμαινε, ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε».

«Το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή της αναφορικά με το αν το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία – θέμα που είχε θίξει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, υποστηρίζοντας το αντίθετο σε συνέντευξή του στη Bild.

Παίρνοντας αποστάσεις από την άποψη του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού η καγκελάριος επεσήμανε ότι στη Γερμανία ζουν 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, η πλειονότητα των οποίων απορρίπτει τον εξτρεμισμό.

Το ‘πε και το ‘κανε ο Ερντογάν – Άγρια πρόκληση στην Κύπρο (vid)

«Δεν τίθεται θέμα ότι το ιστορικό αποτύπωμα αυτής της χώρας είναι χριστιανο-ιουδαϊκό», τόνισε. Αλλά το Ισλάμ ως θρησκεία των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα έγινε επίσης μέρος της Γερμανίας, τόνισε με τον Ζεεχόφερ να την παρακολουθεί συνοφρυωμένος.

«Ντροπή για τη Γερμανία η παιδική φτώχεια»

Η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα ενισχύσει το κράτος δικαίου και την ενσωμάτωση κι ότι θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία στα κύτταρα της κοινωνίας, τις οικογένειες. «Είναι ντροπή για μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία η παιδική φτώχεια και πρέπει να την καταπολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις