Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στουρνάρας – Τσακαλώτος: Συνάντηση με πολλά καρφιά – “Θα τρίζουν τα κόκαλα…” (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Στουρνάρας – Τσακαλώτος: Συνάντηση με πολλά καρφιά – “Θα τρίζουν τα κόκαλα…” (vid)

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει ν΄αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 50% προκειμένου ν΄αυξηθεί το δυνητικό προϊόν της χώρας, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ. “Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σόκ” ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καρφιά» αντήλλαξαν […]

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει ν΄αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 50% προκειμένου ν΄αυξηθεί το δυνητικό προϊόν της χώρας, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

“Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σόκ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Καρφιά» αντήλλαξαν οι Τσακαλώτος και Στουρνάρας.

«Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα για να φύγουν οι δημοσιογράφοι. Μπορεί βέβαια να τα πω, αφού φύγουν» σημείωσε γελώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν θα υπάρχει δράμα, μπορούν να φύγουν οι κάμερες» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις τους, δεν έλειψαν οι αιχμές με φόντο τις επανειλημμένες αναφορές του διοικητή της ΤτΕ για την ανάγκη προληπτικής γραμμής μετά από τον Αύγουστο.

Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητο, όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Καθώς βέβαια και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία από 22% του ΑΕΠ το 2007, σε 8% του ΑΕΠ το 2017.

Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισεκ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανέφερε ότι, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισεκ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές, σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Πρόσθεσε δε ότι, η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο» δεν έχει νομικό, ούτε πραγματικό νόημα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Τόνισε ότι σημαντικό ρόλο έχει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι η οριστική λύση θα απαιτήσει χρόνο.

Αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα.

Αυτό που προέχει, είπε ο υπουργός είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις, σημείο με το οποίο δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε επίσης πως στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις, σε επιμέρους τομείς της χώρας, θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Ο ρόλος των μη συστημικών τραπεζών

Η πρώτη αντιπαράθεση των δύο, έγινε για τον ρόλο των τραπεζών, καθώς ο Ευκλείδη Τσακαλώτος σημείωσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες», δηλαδή συνεταιριστικές και αναπτυξιακές.

«Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα» απάντησε ο διοικητής τη ΤτΕ.

Τα «ξίφη» βγήκαν όμως όταν η συζήτηση έφτασε στο πεδίο της μετάβασης στη νέα εποχή καθώς ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης αύξησης των αποταμιεύσεων, προκειμένου να επιστρέψουν τα ξένα κεφάλαια.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου» απάντησε γελώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την προσέγγιση του διοικητή της ΤτΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αποταμίευση -ειδικά σε χώρα με ύφεση όπως η Ελλάδα – είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων.

Ο Τσακαλώτος πάλι υπόσχεται: Φοροελαφρύνσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού

«Γι’ αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, δεν τα πιστεύει αλλά τα υπερασπίζεται»

«Γι’ αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, είναι ρεαλιστής. Δεν τα πιστεύει, αλλά τα υπερασπίζεται» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Αν δεν κάνουμε κτηματολόγιο και χρήσεις γης, δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ για να τον διακόψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας: «Μα τα κάνουμε! Έχεις μείνει πίσω».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο καλύτερο σενάριο, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα μας μετατρέψουν από μια χώρα με υπερβολικό χρέος, σε μια κανονικά υπερχρεωμένη χώρα». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοια χρέη».

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι «εάν δεν προσεγγίσουμε άμεσα ξένες, άμεσες επενδύσεις και δεν αυξήσουμε τις αποταμιεύσεις, θα πέσουμε σε παγίδα στασιμότητας, όπως προβλέπει το ΔΝΤ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις