Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έφτασε στη Λεμεσό το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό πλοίο στον κόσμο (pics-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε στη Λεμεσό το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό πλοίο στον κόσμο (pics-vid)

Στο λιμάνι της Λεμεσού κατέπλευσε το «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου, το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό πλοίο στον κόσμο. Είναι επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες και με δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων. Συμμετείχε στην άσκηση «Juniper Cobra 2018», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της […]

Στο λιμάνι της Λεμεσού κατέπλευσε το «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου, το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό πλοίο στον κόσμο.

Είναι επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες και με δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων.

Συμμετείχε στην άσκηση «Juniper Cobra 2018», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της ΑΟΖ της.

Το «Iwo Jima» βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας.

Τουρκοκύπριοι: Θα κάνουμε κι εμείς γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, εντάχθηκε επίσημα στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι απίστευτες δυνατότητες του 

Το USS Iwo Jima μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με δύο τρόπους.

Με αποβατικά σκάφη ή και με ελικόπτερα.

Μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του.

Στο κατάστρωμα διαθέτει 9 θέσης απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey.

Το μέγεθος της αεροπορικού στόλου που μπορεί να μεταφέρει διαφέρει αναλόγωνς των επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή.

Η τυπική δύναμη αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει αποτελείται από 6 Harriers ή 6 F-35B Lightning IIs, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W/Z Super Cobra/Viper και 12 Ospreys, για επιχειρήσεις βομβαρδισμού/εγγύς υποστήριξης, 4 CH-53E Super Stallion για μεταφορές και 3-4 ελικόπτερα γενικής χρήσης Bell UH-1Y Venom.

Σε αποστολές επιθετικών επιχειρήσεων ο αεροπορικός στόλος μπορεί να αυξηθεί έως και 22 Ospreys, ενώ όταν το σκάφος επιχειρεί σε κατάσταση “Harrier carrier” ή “Lightning carrier”, μεταφέρει 20-24 Harriers ή 20 F-35Bs, καθώς και 6 ελικόπτερα Sikorsky SH-60 Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το πλοίο προερχόμενο από τη Χάιφα, κατέπλευσε στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις