Κρεμλίνο: Καταγγελίες για εκλογικές παραβάσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρεμλίνο: Καταγγελίες για εκλογικές παραβάσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Ρωσία, με δεδομένο τον θρίαμβο Πούτιν. Την ίδια στιγμή βέβαια, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ καταγγέλλουν παρατυπίες. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη […]

18.03.2018 | 19:01

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Ρωσία, με δεδομένο τον θρίαμβο Πούτιν. Την ίδια στιγμή βέβαια, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ καταγγέλλουν παρατυπίες.

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.

Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. “Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’ “, είπε χαρακτηριστικά.

Ρωσία: Ετοιμάζει αποστολή στον… Άρη το 2019!

Δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Έντονες είναι ωστόσο οι ανησυχίες στην παράταξη Πούτιν για χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές, ιδίως μετά το κάλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για «μπροϊκοτάζ των εκλογών».

Χαμός με το βίντεο για τις εκλογές στη Ρωσία- Τι θα πάθουν όσοι δεν πάνε στις κάλπες

Πούτιν: Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω για τη χώρα

Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Exit mobile version