Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Η εξέταση που… βλέπει τον θάνατο
ΥΓΕΙΑ

Η εξέταση που… βλέπει τον θάνατο

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αυτό δείχνει και μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη εξέταση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστος «δείκτης πρόβλεψης» του πρόωρου θανάτου από την παραδοσιακή εξέταση χοληστερίνης του αίματος, όπως φαίνεται και […]

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτό δείχνει και μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη εξέταση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστος «δείκτης πρόβλεψης» του πρόωρου θανάτου από την παραδοσιακή εξέταση χοληστερίνης του αίματος, όπως φαίνεται και στο onmed. gr.

Οι συμμετέχοντες με τον υψηλότερο Δείκτη Ω-3 φάνηκε να διατρέχουν 33% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία (καρδιοπάθεια, καρκίνο κ.ά.) σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 5 «προδότες» ημιέγκλειστου φρονιμίτη – Δείτε τα συμπτώματα

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσο τα επίπεδα Ω-3 λιπαρών στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια (θανατηφόρα ή μη) όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Και στην περίπτωση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερο Δείκτη Ω-3 ήταν πιο προστατευμένοι, αφού ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Υπάρχουν τρεις τύποι Ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Το ALA βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο.

Τα λιπαρά EPA και DHA βρίσκονται σε ποικίλα θαλάσσια είδη, όπως ψάρια(π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες), φύκια και φυτοπλαγκτόν.

Για αυτό κιόλας, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις