Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στουρνάρας: Η φράση “καθαρή έξοδος από το μνημόνιο” δεν έχει νομικό, ούτε πραγματικό νόημα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Στουρνάρας: Η φράση “καθαρή έξοδος από το μνημόνιο” δεν έχει νομικό, ούτε πραγματικό νόημα

Τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε την έλλειψη ισχυρών θεσμών στη χώρα μας οι οποίοι θα την προφύλασσαν από εκτροχιασμούς, δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι εν έτει 2018, ενώ έχουμε κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, έχουμε διολισθήσει πίσω στο 2009 σε […]

Τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε την έλλειψη ισχυρών θεσμών στη χώρα μας οι οποίοι θα την προφύλασσαν από εκτροχιασμούς, δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι εν έτει 2018, ενώ έχουμε κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, έχουμε διολισθήσει πίσω στο 2009 σε ότι αφορά την ποιότητα των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνει ότι η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση.

Επαναλαμβάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό που λέει είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

Γιάννης Στουρνάρας: Λυπάμαι πολύ γι’ αυτή τη χώρα

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». «Από πλευράς αγορών κατ’ αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» προσθέτει ο κ. Στουρνάρας.

Μεταξύ άλλων, ερωτώμενος για καταγγελίες ότι «διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis» απαντά:

«Πρόκειται για ανοησίες. Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια, εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ημουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα».

Παππάς: Ο Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός

«Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στον ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Novartis μού ζήτησε να κάνω δύο ή τρεις παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», συμπληρώνει.

Παραδέχεται μάλιστα πως γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή. «Είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις ημέρες από τις ημέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις