Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σκόπια: Δεν υπογράφει ο Ιβάνοφ τον νόμο για την αλβανική γλώσσα – Ξύλο στη Βουλή (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Δεν υπογράφει ο Ιβάνοφ τον νόμο για την αλβανική γλώσσα – Ξύλο στη Βουλή (vid)

Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά […]

Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, η διαδικασία ήταν επεισοδιακή.

Έκλεισαν μικρόφωνα, έφυγαν ποτήρια και παρενέβη η φρουρά για να μην πιαστούν στα χέρια ο πρόεδρος της Βουλής με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι κατά την ψήφιση δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Δείτε ακόμη:

Σκοπιανές ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα για γενοκτονία «Μακεδόνων»

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Ιβάνοφ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να το κάνει.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Δείτε εδώ:

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ: Δεν υπογράφει ο Ιβάνοφ το διάταγμα για την γλώσσα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις