Σφίγγει ο κλοιός για δανειολήπτες και επιχειρήσεις – Ανοίγουν χιλιάδες λογαριασμοί

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σφίγγει ο κλοιός για δανειολήπτες και επιχειρήσεις – Ανοίγουν χιλιάδες λογαριασμοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σφίγγει ο κλοιός για 400.000 δανειολήπτες και για μία στις τρεις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί από τις Τράπεζες, μετά τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν σε περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στα πιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις καταθέσεις, τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές και τα ασφαλιστήρια […]

12.03.2018 | 07:28

Σφίγγει ο κλοιός για 400.000 δανειολήπτες και για μία στις τρεις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί από τις Τράπεζες, μετά τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν σε περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στα πιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις καταθέσεις, τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διατηρούν οι δανειολήπτες στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Real News, στο ίδιο πακέτο αλλαγών προστίθεται και ο ξαφνικός θάνατος της προστασίας από τον πλειστηριασμό που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη.

Αυτό ισχύει για όσους δανειολήπτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν τη μηνιαία δόση τους μετά τους πρώτους τρεις μήνες ένταξης στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Πιέζουν οι δανειστές: Η τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα

Η πρόσβαση των Τραπεζών στις καταθέσεις αφορά στους λογαριασμούς που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι στις ξένες Τράπεζες.

Κι αυτό με το επιχείρημα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δρούσε ανασταλτικά στην επιστροφή των καταθέσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο πρόσβασης και στις τραπεζικές θυρίδες για το οποίο όμως οι Τράπεζες εμφανίζονται προς το παρόν αρνητικές.

Και οι δύο αλλαγές αποσκοπούν στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών δηλαδή των δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσία κινητή και ακίνητη και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εις βάρος των πραγματικά οικονομικά αδύναμων.

Την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Τραπεζών για καταθετικούς λογαριασμούς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια και τον ξαφνικό θάνατο της προστασίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν πληρώνουν τη δόση τους επί 3 και πλέον μήνες φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η επίμαχη διάταξη που θα δίνει το «πράσινο φως» στις Τράπεζες να βλέπουν το σύνολο της κινητής περιουσίας αυστηρά όσων δανειοληπτών το δάνειο τους έχει καταγγελθεί, είναι έτοιμη.

Έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και θα θεσπιστεί στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων το αργότερο έως το τέλος Απριλίου.

Έως τώρα, οι Τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν η μία στην άλλη στοιχεία για τους καταθετικούς λογαριασμούς που διατηρεί ένας «κόκκινος» δανειολήπτης.

Ρύθμιση για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, που έχουν αιτηθεί προστασίας από τον νόμο Κατσέλη

«Ακόμη και στη Ρουμανία αυτό ισχύει από το 201 0. Στην Ελλάδα βλέπουμε μόνο τα δάνεια που έχει κάποιος μέσω του Τειρεσία», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Τραπεζών για τους δανειολήπτες των οποίων το δάνειο ή τα δάνεια έχουν καταγγελθεί, θα μειώσει  και τους πλειστηριασμούς.

Τα καταγγελμένα δάνεια ανέρχονται: 

  • Συνολικά σε 45 δισ. ευρώ, που αποτελούν σχεδόν το μισό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Τα καταγγελμένα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 19,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων: 1 1,37 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, που αντιστοιχούν σε 100.000 δανειολήπτες και 8,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά, που αναλογούν σε περίπου 300.000 δανειολήπτες.
  • Τα καταγγελμένα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν 1 στα 2 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Από αυτά, τα 16 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 9,5 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές εταιρείες ενώ 300 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα της ναυτιλίας.

Παύση της χρόνιας ασυλίας και προστασίας από τον πλειστηριασμό για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ακόμη κι αν δεν πλήρωναν τη μηνιαία δόση που αποφάσιζε το δικαστήριο, φέρνει η αλλαγή που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα.

Με βάση το νέο καθεστώς εφόσον ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης πάνω από τρεις μήνες θα χάσει αυτόματα την προστασία, θα βρεθεί ακαριαία εκτός νόμου και το ακίνητο του θα βγει αυτόματα -χωρίς νέα δικαστική προσφυγή από την πλευρά της Τράπεζας- σε πλειστηριασμό.

Παγκόσμια έρευνα – Χαμένοι όσοι επενδύουν σε ακίνητα

Σήμερα ένας δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στον νόμο μπορεί -ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου για το ύψος της δόσης που θα πληρώσει- να σταματήσει να εξυπηρετείτο δάνειο του και να μην έχει καμία αρνητική συνέπεια.

Οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη ανέρχονται σε 160.000 με συνολικά δάνεια ύψους 1 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς 45.000 χρωστούν 4 δισ. ευρώ με δάνειο σε μία μόνο τράπεζα και οι υπόλοιποι 1 15.000 χρωστούν 1 3,5 δισ. ευρώ σε περισσότερες από μία Τράπεζες.

Exit mobile version