Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Καρκίνος μαστού – Η ώρα του βραδινού παίζει καθοριστικό ρόλο
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού – Η ώρα του βραδινού παίζει καθοριστικό ρόλο

H διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο του καρκίνου. Ωστόσο, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως εξαιρετικά σοβαρό ρόλο παίζει και η ώρα που τρώμε. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα της καθημερινής διατροφής και των συνηθειών ύπνου 2.212 γυναικών. Όπως φάνηκε, η αύξηση των ωρών νηστείας μεταξύ […]

H διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο του καρκίνου.

Ωστόσο, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως εξαιρετικά σοβαρό ρόλο παίζει και η ώρα που τρώμε.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα της καθημερινής διατροφής και των συνηθειών ύπνου 2.212 γυναικών.

Όπως φάνηκε, η αύξηση των ωρών νηστείας μεταξύ δείπνου και πρωινού γεύματος της επόμενης ημέρας μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Καρκίνος εντέρου: Η τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων

Το καθημερινό πρόγραμμα – φαγητού και νηστείας – που συγχρονίζονταν με τους κύκλους ύπνου – εγρήγορσης είχαν μεταβολικές επιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται στενά με τον καρκίνο του μαστού.

Η κατανάλωση κανονικών γευμάτων την ίδια ώρα κάθε μέρα και η αποφυγή λήψης τροφής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ δείπνου και πρωινού της επόμενης, έχει ρυθμιστική επίδραση στο σάκχαρο.

Αυτό στη συνέχεια, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο διαβήτης και σε βάθος χρόνου, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Η αύξηση της διάρκειας της νυχτερινής νηστείας θα μπορούσε να είναι η νέα στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ο μεγάλος κίνδυνος πίσω από την χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που έμεναν νηστικές για περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν σημαντικά καλύτερο έλεγχο των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα.

Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν ότι έτρωγαν πέντε φορές την ημέρα με μια μέση νυχτερινή νηστεία της τάξεως των 12 ωρών.

Όσες ανέφεραν μεγαλύτερης διάρκειας νηστεία ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα, λάμβαναν λιγότερες θερμίδες μετά τις 10 μ.μ. και είχαν λιγότερα διατροφικά επεισόδια.

Μέχρι σήμερα συστήνεται στις γυναίκες να περιορίσουν το κάπνισμα, να ασκούνται, να ελέγχουν το βάρος τους, να θηλάζουν, να ζουν και εργάζονται σε απαλλαγμένο από ρύπους περιβάλλον προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Διατροφικά πλήθος μελετών έχουν καταδείξει ότι ωφέλιμη είναι η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και επεξεργασμένων δημητριακών.

Η αλλαγή της ώρας του δείπνου είναι μια πολύ απλή απόφαση που μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε γυναίκα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις