Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια: Οι ευφάνταστοι κωδικοί και το… delivery
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια: Οι ευφάνταστοι κωδικοί και το… delivery

Του Πέτρου Καρσιώτη To «σταφύλι», τα «μπουφάν» , η «πέτρα», τα «πράσινα παντελόνια», η «μπλούζα» και το «γκολ»! Είναι οι ευφάνταστοι κωδικοί, που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους επαφές τα μέλη της 21μελούς συμμορίας η οποία διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη σε διάφορα άτομα στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Πού παρέπεμπαν οι κωδικοί Το… […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

To «σταφύλι», τα «μπουφάν» , η «πέτρα», τα «πράσινα παντελόνια», η «μπλούζα» και το «γκολ»!

Είναι οι ευφάνταστοι κωδικοί, που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους επαφές τα μέλη της 21μελούς συμμορίας η οποία διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη σε διάφορα άτομα στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας.

Πού παρέπεμπαν οι κωδικοί

Το… σταφύλι, παρέπεμπε σε παραγγελία κάνναβης, η πέτρα σε αντίστοιχη κοκαΐνης, το μπουφάν και τα… πράσινα παντελόνια επίσης σε κάνναβη, η μπλούζα υπονοούσε ένα κιλό κάνναβης, η πέτρα σε κοκαΐνη και το… γκολ σε χρέος που εκκρεμούσε από πώληση ναρκωτικών!

Διακίνηση σε στυλ- ντελίβερι

Την υπόθεση εξάρθρωσης του πολυπλόκαμου κυκλώματος διακίνησης το οποίο μετέφερε με μοτοποδήλατα τα ναρκωτικά σε τρόπο να προσομοιάζει με… ντελίβερι,  χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος  της Ασφάλειας Αττικής.

Οι 11 αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα

Καθώς είχε αποδειχθεί ότι ένα νέο κύκλωμα είχε πάρει τη θέση… παλαιότερου το οποίο εξαρθρώθηκε το 2016 πάλι στα Εξάρχεια, σε επιχειρήσεις συνελήφθησαν (21) μέλη της οργάνωσης (13 υπήκοοι Αλβανίας, 4 ημεδαποί, 2 υπήκοοι Γεωργίας, υπήκοος Μολδαβίας και υπήκοος Βουλγαρίας) ηλικίας από (19 έως 37 ετών), εκ των οποίων έντεκα (11) αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων.

Συμμετείχαν και από τη φυλακή

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (5) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι  εμπλεκόμενοι,  τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Μεγάλες οι διακινηθείσες ποσότητες

Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακίνησαν περισσότερα από (55) κιλά κάνναβης και (1,5) κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον διέπραξαν τέσσερις  ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ίλιον και τα Εξάρχεια.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Η κεντρική ομάδα, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώθηκε ότι βασικός προμηθευτής του δικτύου ήταν σημαίνον στέλεχος της ομάδας, που κινούταν στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η σύλληψη του αρχηγού δεν ανέστειλε τη δράση

Η σύλληψη του δεν ανέστειλε τη δραστηριότητα της ομάδας, αφού τα μέλη της, επέκτειναν τη δράση τους και αναζήτησαν νέους προμηθευτές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Πώς δρούσαν

Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία – πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» – χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης («delivery»).

Ο… τιμοκατάλογος των ναρκωτικών

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα  55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαϊνης.

Στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών».

Τι κατέσχεσε η αστυνομία

Κατασχεθήκαν:

  • (23) κιλά κάνναβη,
  • (200) γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης,
  • νοθευτικές ουσίες,
  • ζυγαριές ακρίβειας,
  • πιστόλια τύπου « airsοft»,
  • μαχαίρια και σουγιάδες
  • (2) αυτοκίνητα,
  • (2) μηχανές,
  • 500 ευρώ καθώς και
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του εγκληματικού δικτύου έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού μέλους, είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις