Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Η δουλειά του σπιτιού που μειώνει το στρες
ΥΓΕΙΑ

Η δουλειά του σπιτιού που μειώνει το στρες

Το πλύσιμο των πιάτων είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για υπερφορτωμένα μυαλά, σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η επιστημονική έκδοση «Mindfulness». Συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε πως το πλύσιμο των πιάτων με επίγνωση της δράστηριότητας, δηλαδή για παράδειγμα να συγκεντρώνεται κάποιος στο νερό ή στη μυρωδιά του σαπουνιού μείωσε σημαντικά την ανησυχία και αύξησε την […]

Το πλύσιμο των πιάτων είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για υπερφορτωμένα μυαλά, σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η επιστημονική έκδοση «Mindfulness».

Συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε πως το πλύσιμο των πιάτων με επίγνωση της δράστηριότητας, δηλαδή για παράδειγμα να συγκεντρώνεται κάποιος στο νερό ή στη μυρωδιά του σαπουνιού μείωσε σημαντικά την ανησυχία και αύξησε την ψυχική επαφή με τον εαυτό. Επίσης, με τη διαδικασία πλυσίματος ενισχύθηκε και η αίσθηση πως ο χρόνος κυλάει πιο αργά και με ευχαρίστηση. Έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει την αλλαγή στην αντίληψη του χρόνου με μεγαλύτερη ψυχική ευφορία και ευζωία.

Η έρευνα του Florida State University στο Ταλαχάσι, συμπεριέλαβε 51 σπουδαστές που βρίσκονταν λίγο μετά την ηλικία των 20 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο πλύσιμο των πιάτων, ενώ οι άλλοι μισοί απλώς έπλυναν τα πιάτα διεκπεραιωτικά. Οι σπουδαστές που έμαθαν πώς να συγκεντρώνονται εμφάνισαν μειωμένη νευρικότητα κατά 27% και αυξημένη ψυχική διέγερση κατά 25%. Η δεύτερη ομάδα δεν παρατήρησε καμιά διαφορά.

Τα αποτελέσματα αυτά επισημαίνοτν πως για τους ανθρώπους που είναι πιεσμένοι και φορτισμένοι, το πλύσιμο των πιάτων είναι μία εναλλακτική θεραπεία.

Αμέσως μετά το πλύσιμο των πιάτων θα νιώθετε πιο ήρεμοι και λιγότερο νευρικοί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις