Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λαγκάρντ: Φοβάμαι αντίποινα και εμπορικό πόλεμο
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Φοβάμαι αντίποινα και εμπορικό πόλεμο

Μια δήλωση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις. […]

Μια δήλωση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε, φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών.

Το ανησυχητικό είναι ο ρόλος των μέτρων ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπέγραψε ο Τραμπ την επιβολή δασμών – «Αν δεν θέλετε, ελάτε εδώ»

«Είναι αυτή η κλιμάκωση καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη — εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

Το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γιούνκερ προς ΗΠΑ: Αν επιβάλλετε δασμούς, θα κάνουμε το ίδιο

«Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος, τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν.

Οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Τα σχόλια έγιναν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή δασμών.

Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ εντός 15 ημερών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις