Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημοσκόπηση – καταπέλτης για το κάπνισμα: Τι ζητούν 3 στους 4 Έλληνες και δεν γίνεται;
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση – καταπέλτης για το κάπνισμα: Τι ζητούν 3 στους 4 Έλληνες και δεν γίνεται;

Πρόσφατη δημοσκόπηση «καίει» τους ελληνικούς νόμους που αφορούν στο κάπνισμα και μένουν μόνο στα… χαρτιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε για το Athens Voice Radio 102,5, είναι ξεκάθαρη η σχέση των συμμετεχόντων με το κάπνισμα, με παράπονό τους ότι η απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους δεν εφαρμόζεται. Καθυστέρηση στα δρομολόγια του τραμ Σύνταγμα – […]

Πρόσφατη δημοσκόπηση «καίει» τους ελληνικούς νόμους που αφορούν στο κάπνισμα και μένουν μόνο στα… χαρτιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε για το Athens Voice Radio 102,5, είναι ξεκάθαρη η σχέση των συμμετεχόντων με το κάπνισμα, με παράπονό τους ότι η απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους δεν εφαρμόζεται.

Καθυστέρηση στα δρομολόγια του τραμ Σύνταγμα – Λ. Βουλιαγμένης – Πότε ξεκινούν;

Πρόκειται για μηνιαία δημοσκόπηση της aboutpeople και έγινε από την 1η ως την 3η Μαρτίου ενώ συμμετείχαν 603 ερωτώμενοι. Να σημειωθεί πάντως πως το, περίπου, 1/3 των ερωτηθέντων, το 29,6% δηλαδή δηλώνει ότι καπνίζει συστηματικά.

Τα 9 σημεία – κλειδιά είναι τα εξής:

1) Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μένει στα χαρτιά, αφού το 84,9% έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα σε τέτοιο χώρο όπου κάποιοι κάπνιζαν.

2) Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 (75,1%) τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρου, με μόνο το 18% να διαφωνεί.

3) Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (52,4%) απαγορεύουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους, ενώ το 46,5% δηλώνει το αντίθετο.

4) Περίπου οι μισοί ερωτώμενοι (47,9%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν ως χώρο αναψυχής κάποιον όπου να απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 24,2% θα προτιμούσε μέρη όπου να επιτρέπεται.

5) Ο κύριος λόγος διακοπής του καπνίσματος είναι (για τους πρώην καπνιστές) η προφύλαξη της υγείας τους (85,6%), ενώ έπονται οι οικονομικοί λόγοι με 12,4% και οι κοινωνικοί με 5,5%.

6) Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92,4% όσων έκοψε το τσιγάρο έχει δει βελτίωση στην υγεία του (φυσική κατάσταση κλπ).

7) To 79,5% των καπνιστών απάντησε ότι έχει σκεφτεί/ επιθυμεί να κόψει το τσιγάρο στο μέλλον.

8) Tο 61,6% έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει αλλά δεν τα κατάφερε.

9) Τέλος, το 75,2% των μη καπνιστών δηλώνει ότι ενοχλείται όταν κάποιο συγγενικό/πολύ φιλικό του πρόσωπο είναι καπνιστής/ καπνίστρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις