Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να διαγραφεί ο Παναμάς από τη λίστα φορολογικών παραδείσων
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να διαγραφεί ο Παναμάς από τη λίστα φορολογικών παραδείσων

Η αποκάλυψη πως ο Τσακαλώτος ψήφισε στο EcoFin να διαγραφεί ο Παναμάς από την λίστα των χωρών «φορολογικών παραδείσων» της Ε.Ε. θα προκαλέσει σάλο. Τα Panama Papers που είχε φέρει στο φως η κυβέρνηση, ως τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, έρχονται πάλι στην επιφάνεια. Η συνεδρίαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018 Προκαλεί εντύπωση το ότι ο […]

Η αποκάλυψη πως ο Τσακαλώτος ψήφισε στο EcoFin να διαγραφεί ο Παναμάς από την λίστα των χωρών «φορολογικών παραδείσων» της Ε.Ε. θα προκαλέσει σάλο.

Τα Panama Papers που είχε φέρει στο φως η κυβέρνηση, ως τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, έρχονται πάλι στην επιφάνεια.

Η συνεδρίαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018

Προκαλεί εντύπωση το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε καθώς έχει αναγάγει σε μείζον θέμα τόσο τα περίφημα panama papers, όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά.

Η είδηση προέκυψε και από την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της ΕΕ των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς».

Οι χώρες αυτές διαγράφτηκαν από τη σχετική λίστα της ΕΕ με απόφαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018.

Τσακαλώτος: Τα… Panama Papers κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη

Το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της ΕΕ φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τί έχει συμβεί».

Ο Νότης Μαριάς διερωτήθηκε: «Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα;

Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».

Απευθυνόμενος στην Panayotova κατέληξε: «Και ρωτώ, η απόφαση του Συμβουλίου ήταν τελικά ομόφωνη; Συμφώνησαν όλες οι χώρες για να βγει ο Παναμάς;

Και αν δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες, η Ελλάδα συμφώνησε να βγει ο Παναμάς από τον κατάλογο μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς; Θέλουμε μια απάντηση, θέλουμε διαφάνεια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις