Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης» για τους κακοποιούς στο κέντρο της Αθήνας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης» για τους κακοποιούς στο κέντρο της Αθήνας

Του Πέτρου Καρσιώτη Διακόσιοι είκοσι αστυνομικοί, που υπηρετούν σε υπηρεσίες  αιχμής, καλούνται να υλοποιήσουν το φιλόδοξο «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης» που έχει στόχο την πρόληψη και την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας. Σχέδιο στον φόντο των τελευταίων γεγονότων Οι επιτελείς της  ΕΛ.ΑΣ εκπόνησαν το νέο […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Διακόσιοι είκοσι αστυνομικοί, που υπηρετούν σε υπηρεσίες  αιχμής, καλούνται να υλοποιήσουν το φιλόδοξο «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης» που έχει στόχο την πρόληψη και την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας.

Σχέδιο στον φόντο των τελευταίων γεγονότων

Οι επιτελείς της  ΕΛ.ΑΣ εκπόνησαν το νέο επιχειρησιακό σχέδιο στο φόντο των τελευταίων ανησυχητικών γεγονότων στο κέντρο και στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και τις επιθέσεις κακοποιών σε πεζούς τουρίστες στις περιοχές Φιλοπάππου, Ακρόπολης, Θησείου.

Οι ομάδες κακοποιών που δρουν κατά καιρούς στο κέντρο

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή, δρουν περίπου εννέα με δέκα ομάδες κακοποιών, κυρίως αλλοδαπών (Αφρικανών, Ασιατών, Αλβανών κλπ) που προχωρούν σε ληστείες  του δρόμου και κλοπές.

Η  Αστυνομία  έχει πυκνώσει τις περιπολίες τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και να προσπαθεί να στήσει  «παγίδες» στους κακοποιούς που σκορπούν τον τρόμο και δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό.

Οι στόχοι του ειδικού σχεδίου αστυνόμευσης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Αστυνομίας,  έχει στόχο την πάταξη της  «διακίνησης – χρήσης ναρκωτικών, το παρεμπόριο, την επαιτεία, την εγκληματικότητα (κλοπές πορτοφολιών, ληστείες, διαρρήξεις οχημάτων κλπ) τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την αποτροπή γκετοποίησης σημείων και περιοχών και την ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».

Οι οκτώ τομείς όπου θα αναπτύσσονται οι περιπολίες

Στο  ίδιο σχέδιο επισημαίνεται ότι  επί χάρτου,  το κέντρο της πρωτεύουσας έχει χωρισθεί σε οκτώ τομείς  και στον κάθε έναν από αυτούς θα αναπτύσσεται μία πεζή περιπολία ανά βάρδια η  οποία θα αποτελείται  από δύο ένστολους Αστυνομικούς.

Όμως σε περιοχές κυρίως γύρω από τις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σόλωνος, Χαρ. Τρικούπη και άλλες, οι περιπολίες αυτές θα ενισχύονται και από τρίτο αστυνομικό.

Χειροπέδες σε Αλγερινούς που χτυπούσαν σε Ακρόπολη- Φιλοπάππου

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας είναι και η υπόθεση της εξάρθρωσης από την Ασφάλεια Αθηνών, εγκληματικής ομάδας Αλγερινών, τα μέλη της οποίας προχωρούσαν σε ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης και του Λόφου του Φιλοπάππου.

Δυο ανήλικοι και δυο ενήλικοι οι αλλοδαποί δράστες

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στην οδό Ερμού, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων υπηκόων Αλγερίας ηλικίας 16, 17, 19 και 21 ετών, μελών της σπείρας

Οι συλλήψεις πραγματοποιηθήκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής (Ομάδα ΖΗΤΑ) σε συνεργασία με αστυνομικούς της  ΔΙ.ΑΣ  και της Ασφάλειας Αθηνών.

Λήστευαν κι έκλεβαν το τελευταίο τρίμηνο

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες  από τριμήνου και πλέον, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών και τουριστών.

Αρχικά στοχοποιούσαν τα άτομα και μετά τα προσέγγιζαν

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας κινούμενα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και κυρίως σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (περιοχή Ακρόπολης, λόφο Φιλοπάππου κ.λπ.), αρχικά στοχοποιούσαν άτομα, και στη συνέχεια τα προσέγγιζαν και αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, με χρήση ή απειλή σωματικά βίας, καθώς και απειλή μαχαιριών.

Εξαφάνιζαν πορτοφόλια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί

Σε άλλες περιπτώσεις προσέγγιζαν τα θύματά τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί τους αφαιρούσαν τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα.

Εξιχνιάστηκαν εννέα περιπτώσεις

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν εννέα  περιπτώσεις ληστειών και τέσσερις  κλοπές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις