Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Eσωτερικός δανεισμός και repos το βασικό σενάριο για το απόθεμα ασφαλείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eσωτερικός δανεισμός και repos το βασικό σενάριο για το απόθεμα ασφαλείας

Αλλαγή σχεδίων για την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το «μαξιλάρι ασφαλείας» με το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νευρικότητα στις αγορές υποχρεώνει την κυβέρνηση να περιορίσει στα 14 με 15 δισ. ευρώ, από 19 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός […]

Αλλαγή σχεδίων για την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το «μαξιλάρι ασφαλείας» με το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νευρικότητα στις αγορές υποχρεώνει την κυβέρνηση να περιορίσει στα 14 με 15 δισ. ευρώ, από 19 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, το «μαξιλάρι ασφαλείας» και να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την χρηματοδότησή του. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι δίνει έμφαση στον εσωτερικό δανεισμό μέσω repos, με τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα διάταξη που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την υποχρεωτική μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν οι κρατικοί φορείς και οι οργανισμοί του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την απειλή μάλιστα αυστηρότατων κυρώσεων για τις διοικήσεις των οργανισμών που δεν συμμορφώνονται.

Εκτιμάται ότι ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. θα μπορεί να «σκουπίσει» η κυβέρνηση από τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης και να τα χρησιμοποιήσει για τον σχηματισμό του «αποθεματικού ασφαλείας».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πρόταση αυτή συζητήθηκε με τους δανειστές οι οποίοι φαίνονται να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έχει η Αθήνα να δανειστεί σε αυτήν την φάση που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται νευρικά.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη ή σκοπεύει να βάλει για το «μαξιλάρι» που θα το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση απέναντι στους επενδυτές για μην την δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια, τα εξής ποσά:

3 δισ. τα οποία αντλήθηκαν πρόσφατα με επιτόκιο 3,5% μέσω του νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας στην έκδοση του οποίου προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.

1,9 δισ. από την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. ( 3η αξιολόγη) την οποία θα εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ( απαιτείται έγκριση – ενημέρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια).

Ένα ποσό της τάξεως των 6 με 7 δισ. από την τελευταία δόση των 11,7 δισ. που θα λάβει η Αθήνα με την ολοκλήρωση – εκτός απροόπτου – της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.

Ένα ποσό ως 3 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μικρότερο (15 δισ. με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο) από όσο φιλοδοξούσε να κτίσει η κυβέρνηση, εκδίδοντας ένα 10ετές ομόλογο που σχεδιαζόταν προς τα τέλη Μαΐου – το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές- αλλά ενδεχομένως να μείνει «στο συρτάρι» τελικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις