Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νορβηγία: Κλείνουν τα εκτροφεία γούνας- Έντονες αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Κλείνουν τα εκτροφεία γούνας- Έντονες αντιδράσεις

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 προτίθεται να κλείσει όλα τα εκτροφεία στη χώρα, κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς ότι με τις 20.000 φάρμες που λειτουργούσαν ήταν κάποτε η ισχυρότερη εξαγωγική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα λειτουργούν στη Νορβηγία 250 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, όπως βιζόν και αλεπούδων και αποφέρουν ετησίως από 20 […]

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 προτίθεται να κλείσει όλα τα εκτροφεία στη χώρα, κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς ότι με τις 20.000 φάρμες που λειτουργούσαν ήταν κάποτε η ισχυρότερη εξαγωγική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα λειτουργούν στη Νορβηγία 250 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, όπως βιζόν και αλεπούδων και αποφέρουν ετησίως από 20 μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Φιλοζωικές οργανώσεις μάχονται εδώ και χρόνια κατά της παραγωγής γούνας.

Από την άλλη πλευρά η ο σύνδεσμος εκτροφέων γουνοφόρων ζώων κάνει λόγο «για ένα μεγάλο βήμα στη λάθος κατεύθυνση». Τα επιχειρήματά του είναι η κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά και το γεγονός ότι η διαβίωση των ζώων στη Νορβηγία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες και στόχος τους είναι να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά.

Και η αλήθεια είναι πως το μερίδιο της Νορβηγίας στην παγκόσμια αγορά έχει περιοριστεί πολύ. Το 2016 σε όλο τον κόσμο πουλήθηκαν γύρω στα 75 εκατομμύρια γούνες βιζόν αξίας 1,97 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και 15 εκατομμύρια γούνες από αλεπού αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ. Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη είναι η Δανία, όπου παρήχθησαν το 2016 περισσότερες από 17 εκατομμύρια γούνες βιζόν αξίας 635 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη Δανία μάλιστα, σε αντίθεση με την Πολωνία, η οποία είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα, δεν υπάρχει σχετική συζήτηση απαγόρευσης.

Η Τσεχία αποφάσισε και αυτή να επιβάλει αντίστοιχη απαγόρευση από το 2019. Στη Ρωσία ωστόσο η προτίμηση για τη φυσική γούνα παραμένει μεγάλη, τόσο που οι φιλοζωικές οργανώσεις φοβούνται ότι οι υπόλοιπες απαγορεύσεις στην Ευρώπη θα οδηγήσουν την παράνομη εκτροφή γουνοφόρων ζώων στα ύψη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις