Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επιμένει ο Πάιατ: Ανησυχία για ακούσια αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Πάιατ: Ανησυχία για ακούσια αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας

Την ανησυχία του για ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια «ακούσια αντιπαράθεση» όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στις Καστανιές Έβρου, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών». Ο […]

Την ανησυχία του για ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια «ακούσια αντιπαράθεση» όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στις Καστανιές Έβρου, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Ο ίδιος τόνισε ότι δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση στην ελληνική πλευρά σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παρεμπόδιση των εργασιών εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής, ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Οι συζητήσεις στη Λευκωσία εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της παραπάνω αρχής και στόχος είναι η επίλυση του ζητήματος, υποστήριξε.

Όσον αφορά στην ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις» και επανέλαβε ότι «όπως είπα και πριν δώδεκα μήνες, ανησυχώ για ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», κάνοντας λόγο για «ακούσια αντιπαράθεση». Ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Τουρκία όσο το δυνατό πιο κοντά στη δύση. Ανεξάρτητα από αυτό, η σχέση με την Ελλάδα παραμένει σταθερή λόγω κοινών συμφερόντων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν υποκαθιστά η σχέση με την Ελλάδα τη σχέση με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι σαν να συγκρίνουμε «πορτοκάλια με μήλα» και εξήγησε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή είναι κομβικός.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού υπενθύμισε ότι η πολιτική του από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα είναι να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά της ελληνικής πολιτικής, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για την περιβόητη αναφορά του στις έρευνες του FBI σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το FBI διερευνά υποθέσεις που μπορεί να αφορούν την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας» απάντησε διευκρινίζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με το εάν στην έρευνα των αμερικανικών αρχών υπάρχει αναφορά πολιτικών προσώπων της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις