Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / “Ξεχνάμε” να κρατάμε το μολύβι- Πώς αλλάζουν οι συνήθειες μας
PLUS

“Ξεχνάμε” να κρατάμε το μολύβι- Πώς αλλάζουν οι συνήθειες μας

  Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας γιατί αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της. Με το πέρασμα των χρόνων όμως διαπιστώνεται ότι οι νέες τεχνολογίες επιφέρουν και άλλες αλλαγές. Μία από αυτές είναι ότι σήμερα τα παιδιά δυσκολεύονται να κρατήσουν σωστά τα μολύβια και τα στυλό. Ο λόγος όπως […]

 

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας γιατί αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως διαπιστώνεται ότι οι νέες τεχνολογίες επιφέρουν και άλλες αλλαγές. Μία από αυτές είναι ότι σήμερα τα παιδιά δυσκολεύονται να κρατήσουν σωστά τα μολύβια και τα στυλό. Ο λόγος όπως προειδοποιούν γιατροί είναι επειδή κάνουν υπερβολική χρήση συσκευών με τεχνολογία αφής. Έτσι, σύμφωνα με ισχυρισμούς οι μύες των δακτύλων τους δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να ελέγξουν την κατεύθυνση των μολυβιών και των μαρκαδόρων.

«Τα παιδιά δεν έρχονται στο σχολείο έχοντας τα δυνατά και επιδέξια χέρια που είχαν 10 χρόνια πριν», λέει μιλώντας στον Guardian η επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του ιδρύματος Heart of England, Sally Payne. «Στα παιδιά που έρχονται στο σχολείο δίνεται ένα μολύβι αλλά όλο και περισσότερο δεν μπορούν να το κρατήσουν επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης», συνεχίζει η Payne και εξηγεί ότι «για να πιάσετε ένα μολύβι και να το κινήσετε, απαιτείται ισχυρός έλεγχος των λεπτών μυών στα δάχτυλα» και «τα παιδιά χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες».

Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξανόμενη δημοφιλία συσκευών με τεχνολογία αφής όπως τα τάμπλετ και τα κινητά δεν βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν τους μύες των χεριών τους, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους παιχνίδια όπως για παράδειγμα τα τουβλάκια είναι αυτά που βελτιώνουν την επιδεξιότητα.
Ποιες είναι όμως οι συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη; Μία πιο κακή δυνατότητα καλλιγραφίας σε νεαρή ηλικία, αναφέρουν ειδικοί. Πάντως όπως δηλώνει στον Guardian η Barbie Clarke, παιδοψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του ερευνητικού οργανισμού Family Kids and Youth, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν λάβει ήδη υπόψιν τους το πρόβλημα και ζητούν από τους μικρούς τους μαθητές να χρησιμοποιούν εξίσου τα μολύβια με τις τεχνολογίες αφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις