Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ήξερες τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τη σημασία του να προστατευόμαστε από αυτές;
ΥΓΕΙΑ

Ήξερες τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τη σημασία του να προστατευόμαστε από αυτές;

  Mπορεί να μην ξέρεις ούτε ακριβώς τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα μας αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτές. Πιθανόν να έχεις απλά ακούσει πως δεν πρόκειται για κάτι καλό. Το δέρμα μας είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται ενταντική φροντίδα με διάφορα προϊόντα περιποίησης. Ειδικά οι […]

 

Mπορεί να μην ξέρεις ούτε ακριβώς τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα μας αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτές. Πιθανόν να έχεις απλά ακούσει πως δεν πρόκειται για κάτι καλό.

Το δέρμα μας είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται ενταντική φροντίδα με διάφορα προϊόντα περιποίησης. Ειδικά οι γυναίκες προσπαθούν να το διατηρούν όσο γίνεται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς εξωτερικοί και άλλοι παράγοντες μπορεί να το καταστρέφουν.

Ο δερματολόγος Δρ. Goldfaden μας εξηγεί τι είναι αυτές οι ρίζες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Ο δερματολόγος μας διαφωτίζει: «Η ρύπανση απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο δέρμα μας και μπορούν να καταστρέψουν τα υγιή μας κύτταρα». Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι ζουν σε πόλεις, είναι καπνιστές ή κάθονται στον ήλιο. Αν κάποιος εκτίθεται συχνά σε όλα αυτά, μπορεί να έχει απώλεια ελαστικότητας (ρυτίδες και χαλάρωση) και υπερχρωματισμό.

Η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικό τόνο χρώματος στο δέρμα, αφυδάτωση, ξηρότητα, μαύρα στίγματα, επιτάχυνση γήρανσης, ρυτίδες, χαλάρωση και αλλοίωση του κολλαγόνου.

Με λίγα λόγια, οι ελεύθερες ρίζες είναι ο «εχθρός» όσον αφορά στην υγεία του δέρματος.

 

Τι σημαίνουν για το δέρμα σου;

Αν και η έκθεση στις ελεύθερες ρίζες είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την περαιτέρω ζημιά.

Ο Δρ. Goldfaden αναφέρει ότι «πρώτα απ’ όλα, πρέπει να φοράτε πάντα αντιηλιακό». Ίσως το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές αλλά συνήθως δεν το τηρούμε. Δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι και την παραλία αλλά για κάθε μέρα ώστε να μην αφήνεις τις «κακές» ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σου.

Ακόμη, προτείνει να ψάξουμε για προϊόντα με αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς καταπολεμούν αυτές τις ρίζες. Τα καλύτερα συστατικά που πρέπει να περιέχουν αυτά τα προϊόντα περιποίησης είναι το κόκκινο τσάι, το φερουλικό οξύ, η βιταμίνη C και E, τα λουλούδια japonica, τα watercress sprouts, η ρετινόλη και η ρεσβερατρόλη.

Υπάρχουν πολλά serum, κρέμες και ελιξίρια που βοηθούν και προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Μπορούν να προστατέψουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA, UVB) ενώ παράλληλα ενυδατώνουν, συσφίγγουν και μειώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις