Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Φυματίωση: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς
ΥΓΕΙΑ

Φυματίωση: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς

Η φυματίωση μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή με το φτάρνισμα των ασθενών. Μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά πάρα πολλές φορές οι ασθενείς  δεν τα καταφέρνουν να το ξεπεράσουν. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι, ηλικίας από 10 έως 24 ετών, παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική […]

Η φυματίωση μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή με το φτάρνισμα των ασθενών. Μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά πάρα πολλές φορές οι ασθενείς  δεν τα καταφέρνουν να το ξεπεράσουν.

Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι, ηλικίας από 10 έως 24 ετών, παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή και ενός Έλληνα επιστήμονα, του επιδημιολόγου Χαράλαμπου Σισμανίδη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν αντιμετωπίζουν τα άτομα ηλικίας από 20 έως 24 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάθριν Σνόου, του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό European Respiratory Journal. Δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν είναι καταγεγραμμένα όλα τα κρούσματα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν να σημειώνονται πολλά περισσότερα περιστατικά, ίσως και τρία εκατομμύρια τον χρόνο…

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον 1,05 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις φυματίωσης σε νέους 20 έως 24 ετών, 535.000 σε εφήβους 15 έως 19 ετών και 192.000 σε παιδιά 10 έως 14 ετών. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις στα παιδιά ως 14 ετών καταγράφονται στη Νότια Ασία (721.000 ετησίως) και ακολουθεί η Υποσαχάρια Αφρική (534.000 νέα περιστατικά).

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις