Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στην Αθήνα η Τρόικα: Αφορολόγητο και ιδιωτικοποιήσεις τα πιο “καυτά” θέματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα η Τρόικα: Αφορολόγητο και ιδιωτικοποιήσεις τα πιο “καυτά” θέματα

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την τέταρτη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 το απόγευμα με θέματα ενέργειας, θα ακολουθήσει στις 4 το απόγευμα […]

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την τέταρτη αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 το απόγευμα με θέματα ενέργειας, θα ακολουθήσει στις 4 το απόγευμα συζήτηση για την επισκόπηση τους προγράμματος και στις 5 θα εξετασθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Σκληρά» τα προαπαιτούμενα

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτελεσματική εκποίηση στους αγοραστές των εκχωρούμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ότι έως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, θα κλιμακώσει τις προς δημοπρασία ποσότητες ενέργειας και θα διασφαλίσει την εξόφληση των οφειλών των δημοσίων φορέων προς τη ΔΕΗ.

Στην αγορά φυσικού αερίου πέραν από τη διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ που είναι σε εξέλιξη και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την εξάλειψη οποιασδήποτε υφιστάμενης οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της προς πώληση ΔΕΠΑ και των εταιρειών προμήθειας. Στην αγορά του πετρελαίου υπάρχει η δέσμευση για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ, διαδικασία που εμπεριέχει πολλές προκλήσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε πέραν των 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται εφέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις να εισπραχτεί άλλο 1 δισ. ευρώ το 2019. Άλλες ιδιωτικοποιήσεις ορόσημα αφορούν στην παραχώρηση της Εγνατίας, στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και στη διάθεση του 5% του ΟΤΕ. Επίσης,πρέπει να δρομολογηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μια σειρά παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση και διοικητική αναδιοργάνωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν εκχωρηθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αφορολόγητο

Για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 οι θεσμοί θα ζητήσουν την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η μείωση του αφορολογήτου θα συνδυαστεί με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις και την καθολική κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και με την αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων από το νέο έτος με κατάργηση μέρους των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Και σε αυτό “κουμπώνει” και ο επονομαζόμενος “γαλλικός μηχανισμός”, ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ΕΕ. Εάν αυτός ο μηχανισμός καθησυχάσει το ΔΝΤ, πιστεύω ότι θα καθησυχάσει και τις αγορές.

Είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιοπιστία της Ελλάδας». Ενώ, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει επισημάνει πως σε ό,τι αφορά στο χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.

Το «γαλλικό μοντέλο» βασίζεται αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις