Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βίτσας για Ίμια: «Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για Ίμια: «Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα»

  Σε πιο χαμηλούς τόνους, από την δήλωση Κοτζιά πως τυχόν νέα πρόκληση εκ μέρους των Τούρκων δεν θα αντιμετωπιστεί με ειρηνικό τρόπο, κινήθηκαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που δήλωσε πως «αν υπερβούν τα όρια οι Τούρκοι, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές». «Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, θα το χειριστούμε με […]

 

Σε πιο χαμηλούς τόνους, από την δήλωση Κοτζιά πως τυχόν νέα πρόκληση εκ μέρους των Τούρκων δεν θα αντιμετωπιστεί με ειρηνικό τρόπο, κινήθηκαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που δήλωσε πως «αν υπερβούν τα όρια οι Τούρκοι, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές».

«Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, θα το χειριστούμε με βάση την σπουδαιότητά του και αν υπερβεί τα όρια θα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες», δήλωσε ο κύριος Βίτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, όπου πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και «ο κόσμος δεν πρέπει να εκφράζει και να έχει ανησυχία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα και όσον αφορά την στρατιωτική της ισχύ, σε επίπεδο Ευρώπης και περιοχής είναι πάρα πολύ ισχυρή», είπε ο ίδιος και σχολιάζοντας το πρόσφατο επεισόδιο, όπου τουρκικό πλοίο χτύπησε πλοίο του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, ανέφερε: «Δεν είχαμε “Ιμια 2”, δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, είναι, ήταν και παραμένουν ελληνικά, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ήταν ενήμεροι από το πρώτο δευτερόλεπτο και ο κύριος Τσίπρας έδωσε κατευθύνσεις εκείνο το βράδυ, πρόσθεσε. «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι εντολές και στα τρία σώματα για το πώς διαχειρίζονται τα ζητήματα έως ορισμένο σημείο, από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλες εντολές που καθορίζονται από το Σύνταγμα», επισήμανε και κατέληξε: «Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα».

Κανείς δεν τολμάει στην πραγματικότητα να αμφισβητήσει με στρατιωτικό τρόπο την κυριαρχία της χώρας μας, πρόσθεσε και επισήμανε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις δυνατότητές μας».

«Πριν 1,5 περίπου χρόνο είχα πει ότι όταν υπάρχει έντονη προκλητικότητα, και ανεξάρτητα από τις αιτίες, όταν η Τουρκία αναδεικνύεται ως αναθεωρητική δύναμη παγκοσμίως, εσύ οφείλεις να προετοιμάζεσαι ώστε να αποφύγεις το ατύχημα. Υπερ – είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα με το γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κύριος Βίτσας σχολίασε πως «εμείς στηρίζουμε την Κύπρο και την κυβέρνησή της, η οποία λέει ότι το σχέδιό μας προχωράει» και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντοτε εκεί, δεν έχουμε λείψει ποτέ» και ότι πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι «την ευθύνη για όλη αυτή την περιοχή την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Λογικό η πρώτη αντίδραση όποιου βάλλεται να είναι πως πρόκειται για σκευωρία»

Είναι λογικό η πρώτη αντίδραση όποιου βάλλεται να είναι πως πρόκειται για σκευωρία, δήλωσε ο κύριος Βίτσας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Η προανακριτική μπορεί να πάρει και καταθέσεις από μάρτυρες και να παρατείνει την χρονική της διάρκεια για όσο χρειαστεί, είπε ο κύριος Βίτσας και πρόσθεσε ότι εάν παραπεμφθούν κάποιοι, αυτό θα γίνει «με συγκεκριμένη λογική ότι πιθανά τέλεσαν το συγκεκριμένο αδίκημα και η Δικαιοσύνη μετά θα αποφανθεί», προσθέτοντας πάντως: «Δεν ξέρω το πότε» θα γίνει αυτό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία να είναι τελικά εξαιρετικά χρονοβόρα.

«Όποιος είναι αθώος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», τόνισε ο κύριος Βίτσας και σχολιάζοντας την φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως περίμενε «περισσότερο σεβασμό», είπε: «Ο οφειλόμενος σεβασμός είναι προς όλους και ο μεγαλύτερος σεβασμός είναι να τηρηθούν οι διαδικασίες στο έπακρο. Βεβαίως η ομιλία Πικραμμένου ήταν φορτισμένη, όπως ήταν όμως και για όλους. Ο καθένας για τον εαυτό του ξέρει την αλήθεια».

Η Τασία στοχοποιείται, ενώ κανείς μας δεν το άκουσε εκείνη την ώρα, το θέμα επανήλθε επί τούτου για να στοχοποιηθεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου και να φύγουμε από το θέμα και το ίδιο έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς, σχολίασε ο κύριος Βίτσας για τα δύο επεισόδια που σημάδεψαν την χθεσινή συζήτηση και πρόσθεσε πως σε κάθε διακοπή, κάθε ομιλητή, γίνονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις