Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κρίσιμο Eurogroup, στον απόηχο της αναβάθμισης από Fitch
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο Eurogroup, στον απόηχο της αναβάθμισης από Fitch

Σημαντικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ από το σύνολο των 6,7 δις αναμένεται να ληφθούν σήμερα Δευτέρα καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΣ του ESM. Οι συζητήσεις της ευρωομάδας θα επικεντρωθούν στην πρόοδο της εφαρμογής των εναπομενουσών προαπαιτούμενων ενεργειών, δηλαδή την πώληση του ΔΕΣΦΑ, τους ηλεκτρονικούς […]

Σημαντικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ από το σύνολο των 6,7 δις αναμένεται να ληφθούν σήμερα Δευτέρα καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΣ του ESM.

Οι συζητήσεις της ευρωομάδας θα επικεντρωθούν στην πρόοδο της εφαρμογής των εναπομενουσών προαπαιτούμενων ενεργειών, δηλαδή την πώληση του ΔΕΣΦΑ, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το Ελληνικό.

Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης δείχνει να «παίρνει πλέον το δρόμο του» καθώς την Παρασκευή υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών τα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν αναστείλει τους φυσικούς πλειστηριασμούς μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά.

Θετικό έδαφος για τις διαπραγματεύσεις δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του οίκου Fitch να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα.

Ο οίκος αναμένει μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα νομοθετικά μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν έως το 2020 και να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019. Η επενδυτική ζήτηση, η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να στηρίξει τις επιδόσεις των εξαγωγών, με την καθαρή εμπορική συμβολή να παραμένει μικρή, λόγω ισχυρής αύξησης των εισαγωγών.

Ακόμη, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα καταγράφει ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% ως το 2022. Υποθέτοντας ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%, το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 151% του ΑΕΠ ως το 2022. Ο οίκος περιμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αρχίσουν να υποχωρούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2020, όταν το Μνημόνιο έχει ως στόχο πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις