Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ακιντζί: Θα ξεκινήσουμε κι εμείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Θα ξεκινήσουμε κι εμείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ώρα που συνεχίζεται ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο CNNTurk. Προειδοποίησε […]

Την ώρα που συνεχίζεται ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου.

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο CNNTurk.

Προειδοποίησε δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία.

Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι που -όπως υποστηρίζει- απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ισχυρίστηκε, «είναι απότοκο της επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να διατηρεί εξ ολοκλήρου την ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου».

Για να τερματιστεί η ένταση, σύμφωνα με τον Ακιντζί, πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει την πολιτική της «μη λύσης, κατά την έκφρασή του, και να συνδράμει σε δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Παρότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της. Η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες αλλά και η Ρώμη αναμένουν την 22η Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η παράνομη τουρκική Navtex.

Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκδώσει νέα Navtex δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις