Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εντός των επόμενων ημερών η εκταμίευση της επόμενης δόσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των επόμενων ημερών η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανάψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, τα οποία τα χαρακτήρισε «τεχνικής φύσεως». Ο ίδιος αξιωματούχος […]

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανάψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, τα οποία τα χαρακτήρισε «τεχνικής φύσεως».

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για τα τρία ανοιχτά θέματα τα οποία αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, για το Ελληνικό, είπε, ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσο λειτουργεί η συνεχής και απρόσκοπτη ροή τους.

Ερωτηθείς αν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως και δηλώνοντας βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστοληπτική γραμμή, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, o αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.

O εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον για το πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Ελλάδα ανέφερε πως δεν έχει ακριβή ημερομηνία για την επόμενη αποστολή στην Αθήνα και πως το ΔΝΤ είναι σε στενές επαφές με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να καθοριστεί ο χρόνος επιστροφής.

Για τα θέματα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους ο Ράις επανέλαβε πως θα αφορούν στις μεταρρυθμίσεις και στο χρέος.

«Επικεντρωνόμαστε στο πως θα ενεργοποιήσουμε το επί της αρχής πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει. Αυτό προϋποθέτει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και πρόοδο στο θέμα του χρέους. Αυτά θα είναι τα δύο βασικά θέματα στο καλάθι των συζητήσεων», τόνισε.

Όταν ερωτήθηκε για το εάν θα ληφθούν αποφάσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο -κάτι που ανέφερε η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για τη χώρα μας τον Ιούλιο του 2017 – ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλαβε αποστάσεις.

«Δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε και τόνισε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. «Αυτό δεν έχει αλλάξει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τα δύο στοιχεία. Από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο θέμα του χρέους», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κρατάνε ήδη από το 2015 πλέον έχουν άλλη δυναμική. «Θεωρώ πως η δήλωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε και προσέθεσε: «Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα ποδιά της».

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει αδιέξοδο στο ζήτημα

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για ένα αδιέξοδο στις συζητήσεις για το χρέος. Θεωρούμε ότι το τελευταίο Eurogroup επιτάχυνε τις διεργασίες. Πιστεύουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η οπτική μας. Η προσοχή μας είναι στο ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει», είπε.

Για τις αναφορές που υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ επιδιώκει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να συνεχίσει να έχει μια βαριά θεσμική παρουσία στην ευρωζώνη, ο Ράις δεν δέχθηκε αυτή την ερμηνεία. «Υπηρετούμε μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αν μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί τότε το κάνουμε», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο επικουρεί τα μέλη του με πολλούς τρόπους.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να το κάνουμε. Κάποιες φορές βοηθάμε με την ανάλυση μας , κάποιες με χρηματοδότηση και κάποιες άλλες με τη τεχνική μας βοήθεια», είπε και επεσήμανε πως σε πολλές χώρες στην ευρωζώνη που το ΔΝΤ έδωσε στο παρελθόν στήριξη, αλλά πλέον δεν μετέχει πλέον χρηματοδοτικά, εξακολουθεί να βοηθά μέσω της εποπτείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις