Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Το σημάδι που δείχνει πως ίσως έχετε κατάθλιψη
ΥΓΕΙΑ

Το σημάδι που δείχνει πως ίσως έχετε κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και πολλοί εξ’ αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς πιστεύουν πως ίσως πρόκειται για μία μικρή θλίψη. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα «σύμπτωμά» της το οποίο δύσκολα κάποιος αγνοεί, αλλά πρέπει όταν συμβεί, να δώσει μεγάλη προσοχή. Ο Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, βρήκε μία σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και […]

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και πολλοί εξ’ αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς πιστεύουν πως ίσως πρόκειται για μία μικρή θλίψη.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένα «σύμπτωμά» της το οποίο δύσκολα κάποιος αγνοεί, αλλά πρέπει όταν συμβεί, να δώσει μεγάλη προσοχή.

Ο Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, βρήκε μία σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τους εφιάλτες που βλέπει ένας άνθρωπος τα βράδια.

Στην έρευνα πήραν μέρος 14.000 άτομα, ηλικίας 25 έως 74 ετών, την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως το 45% των ανθρώπων που πήραν μέρος στην έρευνα έβλεπαν για έναν συνεχόμενο μήνα κακά όνειρα, ενώ το 50% έκανε άσχημο ύπνο.

Το 28% ανθρώπων με κατάθλιψη ανέφεραν πως βλέπουν εφιάλτες.

Τότε οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αυπνία και η κούραση είναι πρώιμα σημάδια κατάθλιψης.

«Πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη», δήλωσε ο δρ Sandman.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις