Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Το να είσαι single έχει πολλά πλεονεκτήματα, λένε οι επιστήμονες
ΥΓΕΙΑ

Το να είσαι single έχει πολλά πλεονεκτήματα, λένε οι επιστήμονες

«Η άποψη πως οι single είναι μίζεροι και μοναχικοί και το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν σχέση, είναι απλώς μύθος», λένε οι επιστήμονες, που έχουν πλέον αποδείξεις πως το να μην έχει κανείς σχέση έχει επίσης οφέλη όπως το να έχει. Οι single τείνουν να έχουν πιο δυνατό κοινωνικό κύκλο   Το 2015, οι κοινωνιολόγοι Natalia […]

«Η άποψη πως οι single είναι μίζεροι και μοναχικοί και το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν σχέση, είναι απλώς μύθος», λένε οι επιστήμονες, που έχουν πλέον αποδείξεις πως το να μην έχει κανείς σχέση έχει επίσης οφέλη όπως το να έχει.

Οι single τείνουν να έχουν πιο δυνατό κοινωνικό κύκλο  

Το 2015, οι κοινωνιολόγοι Natalia Sarkisian και Naomi Gerstel αποφάσισαν να μελετήσουν τις διαφορές στους δεσμούς με συγγενείς, γείτονες και φίλους, ανάμεσα σε ελεύθερους και παντρεμένους Αμερικανούς. Διαπίστωσαν πως οι ελεύθεροι όχι μόνο είχαν συχνότερη διάδραση με τον κοινωνικό κύκλο τους αλλά έτειναν επίσης να παρέχουν και να δέχονται βοήθεια από αυτούς τους ανθρώπους σε εντονότερο βαθμό συγκριτικά με τους παντρεμένους.

Τα συμπεράσματα έμειναν ίδια ακόμη κι όταν εξετάστηκαν παράγοντες όπως η φυλή, το φύλο και το εισόδημα.

Με άλλα λόγια, «το να είναι κανείς single αυξάνει τις κοινωνικές σχέσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών», κατέληξαν οι Sarkisian και Gerstel.

Άλλωστε η φιλία είναι κομβική στο να περνάμε καλά, να μεγαλώνουμε ισορροπημένα ενώ αυξάνει την ευτυχία. Έρευνα του 2008 είχε διαπιστώσει πως όσοι είχαν τακτικές επαφές με 10 ή περισσότερους φίλους τους ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους και πως γενικά όσοι έχουν λίγους φίλους είναι γενικά λιγότερο χαρούμενοι. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως η φιλία συνδέεται περισσότερο με παράγοντες όπως η υγεία και η ευτυχία από ό,τι οι συγγενικές σχέσεις.

Οι single τείνουν να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση  

Ενδεχομένως υπάρχει μερική αλήθεια στο ότι όσοι «βολεύονται» σε μια σχέση υιοθετούν λιγότερο υγιείς συνήθειες, τουλάχιστον σχετικά με την φυσική τους κατάσταση.

Κατόπιν έρευνας σε περισσότερους από 13.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 ως 64 ετών, διαπιστώθηκε πως όσοι είναι ελεύθεροι και δεν παντρεύτηκαν ποτέ ασκούνται πιο τακτικά μες στη εβδομάδα συγκριτικά με τους παντρεμένους ή τους διαζευγμένους.

Έρευνα του 2015 σύγκρινε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συνολικά 4.500 ατόμων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και συμπέρανε πως οι ελεύθεροι άντρες και γυναίκες είχαν σχετικά χαμηλότερο ΔΜΣ από τους δεσμευμένους. Επίσης οι  παντρεμένοι ζύγιζαν συνήθως περίπου 2.5 κιλά παραπάνω από τους ελεύθερους.

Οι single επωφελούνται περισσότερο από τον χρόνο που περνούν μόνοι

Μελέτες έχουν συνδέσει τη μοναχικότητα με διάφορα οφέλη, όπως αυξημένη αίσθηση ελευθερίας μέχρι υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας και οικειότητας.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, ο χρόνος που περνά κανείς μόνος του μπορεί να βοηθήσει το άτομα να είναι εξίσου παραγωγικό και δημιουργικό. «Ο χρόνος που περνά κανείς μόνος τους δεν χρειάζεται να είναι μοναχικός. Θα μπορούσε να γίνει η βάση του να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας», λέει η ίδια.

Το 2016, η Bella DePaulo, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και υπέρμαχος της «single ζωής», προσκόμισε αποδείξεις στην American Psychological Association πως οι ελεύθεροι είχαν συνήθως πιο δυνατό το αίσθημα αυτοδιάθεσης και ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν ψυχολογικά και να ωριμάσουν συγκριτικά με τους παντρεμένους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις