Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Βαρύ” κραχ στη Wall Street, αλλάζει τα σχέδια για το επταετές ομόλογο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Βαρύ” κραχ στη Wall Street, αλλάζει τα σχέδια για το επταετές ομόλογο

«Βουτιά» 1.175 μονάδων έκανε ο Dow Jones καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ο βασικός δείκτης της Wall Street έκλεισε με απώλειες 4,6%, στις 24.345,75 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν είχε απορριφθεί ένα πλάνο διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με […]

«Βουτιά» 1.175 μονάδων έκανε ο Dow Jones καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ο βασικός δείκτης της Wall Street έκλεισε με απώλειες 4,6%, στις 24.345,75 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν είχε απορριφθεί ένα πλάνο διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με το BBC. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία, άνω των 1.600 μονάδων.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 273,42 μονάδες (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 113,19 μονάδων (-4,1%) στις 2.648,94 μονάδες.

Έτσι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ πηγαίνει πίσω.

Η εισήγηση των συμβούλων του Δημοσίου είναι να συνεχιστεί το marketing της έκδοσης έως ότου μειωθεί η μεταβλητότητα στις χρηματαγορές και μετά να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών, προκειμένου να μην αυξηθεί το επιτόκιο της έκδοσης, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να είναι κοντά στο 3%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει προετοιμαστεί επαρκώς και οι κύριοι ανάδοχοι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street ήλθε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Μάλιστα, τα futures του Dow Jones δείχνουν πως ο δείκτης θα ανοίξει και σήμερα με πτώση 1.000 μονάδων.

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν σημείωσαν άνοδο, γεγονός που ερμηνεύθηκε θετικά από τους αναλυτές, μια πιθανή συνέχιση της αναταραχής θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο κατά τη νέα έκδοση.

Τα 3 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει το Δημόσιο θα διοχετευθούν στο ταμειακό μαξιλάρι που σχηματίζει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αυτό που καθιστά ελκυστικό το υπό έκδοση ελληνικό ομόλογο είναι η υψηλή του απόδοση, η ασφάλεια που προσφέρει στους επενδυτές το αγγλικό δίκαιο το οποίο το διέπει, αλλά κυρίως το γεγονός πως το 2025 που θα ωριμάζει το εν λόγω χρεόγραφο η Ελλάδα θα παραμένει στο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις