Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Πέρασαν 60 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (pics & vid)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πέρασαν 60 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (pics & vid)

  – του Αντώνη Γεωργακόπουλου Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αεροπορική τραγωδία που ξεκλήρισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 3:04 της 6ης Φεβρουαρίου του 1958, 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, βυθίζοντας στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε στην Αγγλία από το Βελιγράδι, έχοντας πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά […]

 

– του Αντώνη Γεωργακόπουλου

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αεροπορική τραγωδία που ξεκλήρισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στις 3:04 της 6ης Φεβρουαρίου του 1958, 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, βυθίζοντας στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε στην Αγγλία από το Βελιγράδι, έχοντας πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά το 3-3 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Το αεροπλάνο σταμάτησε στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό και εκεί ξεκίνησε η αρχή του δράματος.

Ο πιλότος Τζέιμς Θέιν απέτυχε δύο φορές να σηκώσει το αεροπλάνο από τον παγωμένο αεροδιάδρομο στις 2.19 μ.μ. και 2.34 μ.μ., λόγω προβλήματος στους κινητήρες. Οι επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν για να επιστρέψουν λίγη ώρα μετά για τη νέα προσπάθεια απογείωσης.

Το αεροπλάνο «σηκώθηκε», αλλά μέσα σε δευτερόλεπτα έπεσε στο έδαφος τυλιγμένο στις φλόγες. Νεκροί ανασύρθηκαν 7 παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν (με 33 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας), ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πεγκ (1 φορά διεθνής με την Αγγλία) και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν (4 φορές διεθνής με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας).

Επίσης, νεκροί βρέθηκαν ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ, οι προπονητές Μπερτ Γουόλι, Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας, Φρανκ Σουίφτ.

Ο Ντάνκαν Έντουαρντς, υπέκυψε στα τραύματά του δύο εβδομάδες αργότερα και προστέθηκε στην τραγική λίστα. Οι επιζήσαντες Τσάρλτον, Βάιολετ , Μόργκανς, Φουλκς, Γκρεγκ συνέχισαν να αγωνίζονται και μαζί με τους παίκτες που προωθήθηκαν από την ομάδα των νέων έφτασαν ως τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας του 1958 μετά από μερικούς μήνες. Εκεί ηττήθηκαν από τη Μπόλτον με 2-0.

Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι, γλίτωσε και ήταν εκείνος που οδήγησε την ομάδα δέκα χρόνια μετά, το 1968, στην κορυφή της Ευρώπης με τη νίκη 4-1 επί της Μπενφίκα στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Οι «αιώνιοι μπέμπηδες» έμειναν στην ιστορία και όσα χρόνια και αν περάσουν, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα το μυαλό όλων γυρίζει στη χειμωνιάτικη νύχτα του 1958, όπου το πάρτι για την πρόκριση μετατράπηκε σε θρήνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις